2008-01-30

Mahatma Gandhi dog för 60 år sen


I dag för 60 år sedan sköts Indiens frihetshjälte Mahatma Gandhi till döds av hindunationalisten Nathuram Godse.

Som mördaren såg det var Gandhis ickevåldsfilosofi del av en komplott som gick ut på att Indiens muslimer skulle kunna döda så många hinduer som möjligt. Men offren i samband med delningen 1947 var inte bara hinduer utan också muslimer. Den typ av hets mot De andra som Godse stod för var den huvudsakliga orsaken till blodbadet då närmare två miljoner dog under några fasansfulla månader sommaren och hösten 1947 och våren 1948.

Gandhi trodde på samexistens över religionsgränserna och predikade samförstånd, försoning och samarbete med muslimer, kristna, sikher och alla andra religiösa utövare.

Godse trodde snarare på att hinduerna måste slå tillbaka med våld för att inte förgöras.

Ännu idag lever bådas diametralt motsatta filosofier kvar i Indien.

Kongresspartiet, vänsterpartierna och majoriteten av alla indier står för Gandhis ideal .

Hindunationalistiska partierna BJP och Shiv Sena och hinduextremistorganisationerna RSS (som för övrigt Godse var medlem i), VHP med flera står - mer eller mindre - för mördarens ideal.

Idag 60 år efter Mahatma Gandhis död sprids delar av hans aska i Arabiska havet av ättlingen Nilamben Parikh i samband med en hinduisk ceremoni.

Idag kommer också Zac O´Yeahs bok Mahatma eller konsten att vända världen upp och ner ut. Läs den! Och tänk på mannen som fick sona med sitt liv för att han lyckades skilja Indien från kolonialmakten Storbritannien.

Läs också min artikel i DN om Martha Nussbaums bok om BJP:s hets och våld mot muslimer i Gujarat 2002 - då mobben agerade som om de var mördaren Godses hängivna pilgrimer.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online