2008-01-18

Världens godaste frukost


Var äter man jordklotets godaste frukost?

Jag svarar: i Indien.

Många som rest dit tror kanske att jag menar indiernas plagiat av västerlandet: rostat bröd med konstgjordafrukter-gelé och varm mjölk med mjuka cornflakes.

Nej, nej! Jag måste precisera mig: världens godaste frukost finns i delstaten Tamil Nadu vid Indiens sydspets och är söt som kokos, mild som kokt ris, skarp som chili och frasig som mammas pannkakor.

På tallriken ligger en mjuk ångad vit risplätt (idli), en friterad munk med färsk koriander och senapsfrön (wada) och en frasig linsmjölspannkaka (dosa). Bredvid står tre plåtskålar fyllda med kalla såser: en gulröd med potatis, morötter, lök och chilisting (sambar) och en vit mild sås med kokos och en lätt sötma (kokosnötschutney).

Till detta serveras antingen chai (te med till exempel ingefära och mjölk) eller sydindiskt coorg-kaffe med en bränd, espressoliknande smak.

Smaksensationen är total! Medan jag äter med händerna och smackar belåtet förbannar jag västerlandets brödtunga, vitaminfattiga frukostbarbari.

6 kommentarer:

Lisa sa...

Håller med! Måste bara kommentera för att det var så fint beskrivet. Googlade mig hit för att jag ska skriva om indiska frukostar. Har ätit de bästa frukosterna i Kerala. Dosa!

Fredrik sa...

Sydindien kan det här med frukost! Har ni smakat Pongal? En typ av gröt gjord av ris och mungbönor som är populär i Tamil Nado och även i Karnataka tror jag. Härlig frukost det med.

Per J Andersson sa...

Ska testa pongal nästa gång - låter gott.

Billie sa...

Håller med om att indisk frukost är den godaste, men jag föredrar dock nord- framför sydindisk :)

Anette Grinde Lundeberg sa...

Ahh. Plötsligt längtar jag till en underbar Masala Dosa igen. Åh, så gott det är! /A..

Anonym sa...

Håller med, det är så gott! Men den sortens frukost åt jag både i norra Andra Pradesh (Kagaznagar) och i Kerala. Så inte är den så typiskt för Tamil Nadu?
/Eva

Leta i Indien Online