2009-05-25

Författare slog kommunister i Kerala


Kommunisterna backade i indiska valet, framför allt i de delstater där de sedan länge varit starka och leder de regionala regeringarna: i sydliga Kerala och östliga Västbengalen.

Vinnaren i årets parlamentsval i dessa delstater var Kongresspartiet. Författaren Shashi Tharoor hoppades för några år sedan på att bli utsedd till FN:s generalsekreterare. Det blev han inte. Nu fick han en liten revansch. Han utmanade Communist Party of India (Marxist), kandiderade för Kongresspartiet - och knep parlamentsplatsen i New Delhi som Trivandrums kandidat (Trivandrum är delstatshuvudstad i Kerala).

Som författare skriver han ofta om fenomenet Indien, som är hans största intresse. Mest känd är han kanske för "India: From Midnight to Millenium" från 1997. Hans senaste bok heter "The Elephant, the tiger and the cellphone" och handlar om de senaste decenniernas snabba men också ojämna utveckling av Indien.

Han har en gång sagt att eftersom han bryr sig så mycket om Indien hoppades han att Indien en dag skulle bry sig om honom.

Kerala var nog den enda del av Indien där utrikespolitik blev en stor valfråga. Kärnkraftsavtalet med USA och Indiens relation till supermakten i väst var ett hett ämne under valrörelsen i den prunkande tropiska delstaten, främst för att kommunisterna är så USA-kritiska.

Att Tharoor med sin liberala och västvänliga syn på internationella relationer valdes kan förstås ses som att Keralaborna är trötta på kommunistledarnas halvsekelgamla retorik om USA som folkets fiende nummer ett.

Enligt rykten blir han nu kanske ockå minister i den nya regeringen. Nån sorts minister på utrikesministeriet ...

3 kommentarer:

Aksel sa...

För att inte nämna den intressanta utvecklingen av jämställdheten i Lok Sabha. Med 59 av 543 MLA's steg representationen av kvinnor för första gången över tio procent.
Frågan är om detta kommer blidka de som vill se kvoteringar även i underhuset?
Med kvoteringen i den lokala PRI-strukturen har ju Indien som bekant fler kvinnliga politiker än i hela resten av världen tillsammans.
Som första delstat har Bihar infört en kvotering på 50 procent för kvinnor:
http://www.fria.nu/artikel/79736

Det skall bli spännande att se vad Himachal Pradesh och Rajasthan nu gör av sina planer på att införa varannan damernas i delstaternas byråd!

/ Aksel Sundström

Per J Andersson sa...

Spännande. 50 procent kvinnor i panchayats (det är de du menar?) i patriarkala Bihar - en revolution får man hoppas, om det inte förfuskas.

Anonym sa...

Hej Per!

Läser lite om Kerala för tillfället. Har läst din bok: Kerala: alternativ väg till välfärd. Jag undrar bara hur tror/vet du att Thomas Isaacs politiska experiment "planering underifrån" kommer påverkas av den nya politiska ledningen? eller har den redan påverkats och i så fall hur?

MVH Stefan

Leta i Indien Online