2009-05-17

Seger för Kongresspartiet


Kongresspartiet och dess allierade vann indiska valet oväntat stort. De fick 263 platser i parlamentet, medan hindunationalistiska BJP fick 154, Tredje fronten 60 and övriga partier 66.

Det innebär att Kongresspartiet inte behöver stöd från kommunisterna, som hoppade av regeringssamarbetet förra året i protest mot ett kärnkraftsvtal med USA.

Kongressspartiet behöver förmodligen heller inte söka stöd från dalitbaserade partiet BSP och dess karismatiska ledare Mayawati, som hoppats på en vågmästarroll och siktade på premiärministerposten.

Det totala valdeltagandet steg något järmfört med förra valet, från 58 till 60 procent.

En förklaring till den stora segern kan vara ungdom versus gamlingar-faktorn. Rahul Gandhi - 38 år och Rajiv Gandhis barn, Indira Gandhis barnbarn och Jawaharlal Nehrus barnbarnsbarn - kampanjade hårt i hela landet och särskilt i delstaten Uttar Pradesh, varifrån han själv kandiderade.

Rahul, som många vill se som nästa premiärminister, skapade en air av ungdomlighet kring partiet, trots att stora delar av kandidaterna närmar sig pensionsålder och premiärminister Manmohan Singh är 76. Det faktum att han är medlem i familjen Nehru-Gandhi är förstås också en förklaring till att han lyckades lyfta partiet.

BJP hade ingen framtträdande ung kraft utan fick förlita sig på sin premiärministerkandidat Lal Krishna Advani, 81, och blev kvar i en image av ett rakt igenom ålderstiget parti.

Även kommunistpartiet, som har många ålderstigna ledare, backade stort, särskilt där de traditionellt är starka och leder delstatsregeringarna, i Kerala i söder och Västbengalen i öster.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online