2009-05-18

Marknaden gillade valresultatet


Börsen i Bombay steg igår - första handelsdagen sedan valresultatet offentligjorts - med drygt 17 procent. Biltillverkaren Tatas aktie steg med drygt 40 procent.

Rupien har också kraftigt stärkts gentemot dollarn.

Ökningen var så stor att börsen fick stänga tidigare än vanligt, eftersom många aktier har gränser för hur mycket de får stiga på en dag.

Väljarna har gett ökat förtroende för Kongresspartiet, samtidigt som hindunatikonalistiska BJP och kommunisterna backade.

Att marknaden fick glädjefnatt kan inte tolkas på annat sätt än att den nu förväntar sig fortsatta marknadsliberala reformer.

En av de stora nationella bastionerna som står på tur att fall är matvaru- och detaljhandeln, där det fortfarande inte är fritt fram för utländska företag, vilket bland annat stoppat Ikea och amerikanska Walmart från att etablera sig i Indien.

Jag tycker att regeringen ska skrida långsamt: att snabbt låta mulitnationella jättar slå omkull indiskägda småbutiker är inget drömscenario.

Indien kan lära av misstagen från väst.

Köplador i städernas utkanter och ett miljövidrigt beroende av bilen.

Så måste inte framtiden se ut.

Läs PR- och kommunikationsbyrån Springtimes blogg från valets Indien.

Läs också Karin Lundbäcks efter-valanalys i Svenska Dagbladet.

Valresultat i detalj.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska man lära sig av väst, hur man försörjer sin befolkning eller hur man inte slår ut lokala affärer på bekostnad av kedjor. ha ha, du är bara för mycket...

Per J Andersson sa...

Nej, hur man skapar ett bättre ekonomiskt utvecklat samhälle än i väst. Idoti att inte lära av andras misstag. Plocka det goda, rata det ruttna. Undrar hur du tar tillvara erfarenheter i livet. Sväljer allt med hull och hår bara för att du tror på en övergripande idé.

Leta i Indien Online