2009-05-20

Rahul blir inte minister


Kongresspartiets "unga" hopp, Rahul Gandhi, 38 år, blir förmodligen inte minsiter i den nya regeringen.

Hans jobb blir istället att resa land och rike runt och reformera Kongresspartiet.

Till Hindustan Times säger personer som står Rahul nära att han föredrar det inre organsatoriska arbetet framför det mer offentliga som minister.

- Det finns mycket att göra inom Kongresspartiet. Det ansvar det innebär att vara minister skulle ta för mycket tid från Rahuls uppgift att jobba med interna frågor inom partiet, säger en högt uppsatt politiker som vill vara anonym.

Mörka besked för dem som hoppats på att Rahul kanske skulle ta över efter Manmohan Singh efter säg halva mandatperioden.

Eller inte: kanske bygger partiet bara grunden väl för att till slut lansera Rahul Gandhi inför nästa val som ska hållas senast 2014.

Kongresspartiets stora problem imagemässigt må vara dess åldrade ledare. Men ett ännu större problem är partiets - och de flesta indiska partiers - brist på interndemokrati. Värst lär det vara i dalitbaserade Bahujan Samaj Party (BSP) där Mayawati styr enväldigt. Hon har ju rest statyer av sig själv. Nästan som i Kazakstan, där diktatorn Nursultan Nazarbajev på gammalt sovjetiskt vis får nästan 90 procent av rösterna i valen som hålls.

En avhoppad BSP-politiker sa häromdan att det inte finns någon andra- eller tredjeperson inom partiet. Mayawati, sa han, har platserna 1-10. Först på elfte plats kommer nästa i hierarkien...

Mayawati må va värst. Men det är inte bra i något parti. Därför är uppgifterna om Rahuls intresse för interndemokratin i Kongresspartiet ett bättre besked än att han siktar på en prestigefylld ministerpost.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online