2009-05-12

Indien i Paris


Det bor lika många indier i Frankrike som i Sverige. Ganska få med andra med andra ord, fransmännen är ju så många fler än svenskarna. I Paris drivs de flesta indiska krogar av pakistanier (Bradypassagen) eller av srilankeser (La Chapelle, Rue Cail).

Paris enda riktiga indiska restaurang drivs av Kiran och hennes man Rajan, heter Kirane´s och ligger på 85 Avenue des Ternes (metro Porte Maillot) och serverar sagolik mat. Blev visad dit igår av Anil, som driver event- och kulturbolaget India Calling i Paris.

Enligt Anil är skälet till att de flesta indiska krogar i Frankrike, Sverige och på europeiska kontinenten drivs av pakistanier, bangladeshier och srilankeser att de flesta indier helt enkelt valt att bosätta sig i Storbritannien, som förstås är nummer ett om man ska uppleva riktig indisk matkultur i Europa. Måste finnas någon mer förklaring... funderar vidare på den.

Till efterrätt: konjaksflamberad gulab jamon. Frankrike och Indien i skön förening.

10 kommentarer:

Eva sa...

Hmmmmums!

Sorry men det är:
Avenue des Ternes
och
Metro Porte Maillot

Eva sa...

Tack så jättemycket för tipset!
Åker snart till Frankrike så det passar bra.

Lars Patrik Stigsson sa...

Intressant att höra en teori om denna fråga, som även upptar mig. Vore kul att höra vilken svensk indier du sätter högst? Jag tycker att det i takt med att antalet indiska restauranter i Sverige blir fler blir allt svårare att hitta de riktiga pärlorna. Här i Göteborg börjar den ena indiska efter den andra servera lunchbuffé. Vilket är en styggelse, Maten är tillrättalagd och smaklös och påminner faktiskt en del om skolbespisningsmaten. Det förefaller som att indierna är på väg att gå samma öde till mötes som kineskrogarna. Alla serverar samma utslätade och fantasilösa mat från en meny som är likadan överallt år efter år…

Per J Andersson sa...

Eva, tack för korrreccktuur, skrivet i all hast... :-)

Eva sa...

Håller fullkomligt med dig. Det är sorgligt.


Ikväll var vi på Himalaya, en nepalesisk restaurang på Smedjegatan i Göteborg. Jag tyckte det var jättegott. Fast deras Gulab Jamun var en besvikelse, dom gör jag mycket bättre själv.
Om deras lunchmat är lika god som à la cartematen vore inte så dumt. Jag skall prova någon gång.

Per J Andersson sa...

På tal om indisk favoritkrog i Sverige... så har jag ingen. Svårt med nån som höjer sig över mängden. I Stockholm i så fall Shanti och filialen Shanti Soft Corner, som är en pakistanskägd restaurang, men som förstås kallar sig indisk.

Anonym sa...

hmm...vad har det för betydelse egentligen att icke-indier kallar sina restauranger indiska restauranger om köket är indiskt...

Per J Andersson sa...

Probelemet är att maten är uteslutande nordindisk-centrerad (mogul, punjabi etc) och jag saknar rätter från Gujarat, Andhra Pradesh, Sydindien osv. Var kan man i Sverige få en bra veg gujurati thali, masala dosa eller uttapam? Svar: mig veterligen ingenstans. Kan ju finnas nåt som jag missat förstås...

Lars Patrik Stigsson sa...

Nej, ingen restaurang med riktigt bra veg-mat av den typ du nämner. Och det är ju just det som skiljer agnarna från vetet i detta sammanhang. För vem kan leva utan masala dosa? Govindas är ju ofta bra veg, men dom har ju sin egen stil...

Anthromodernity sa...

Gulab Jamun är den absolut godaste indiska sötsaken!

Leta i Indien Online