2009-05-06

"Modi skulle sänka Indien"


Valet i Indien handlar till stor del om styrande sekulära Kongresspartiet och utmanande hindunationalistiska BJP.

BJP:s premiärministerkandidat heter Lal Krishna Advani och är 81 år. En gammal fabror som kanske inte ens överlever mandatperioden.

BJP:s hopp står därför till högste ansvarige ministern i delstaten Gujarat, Narendra Modi, som av många betraktas som omutbar, rakryggad, handlingskraftig och bra på att skapa jobb och utveckling. Samtidigt har han och hans polisväsende anklagats för att ha vänt ryggen till i samband med pogromerna på över 1000 muslimer i Gujarat 2002. Högsta domstolen har till och med liknat Modi vid den romerska kejsaren Nero, som spelade lyra medan Rom brann ner.

Men nu går premiärminister Manmohan Singh till angrepp mot idéen att Modi skulle leda Indien om BJP vinner nästa val, som ska hållas senast 2014. Med Narendra Modi som premiärminister, säger Singh, kommer Indiens globala position att erodera och bilden av landet som liberalt och sekulärt att tona bort.

- Om människor med extremistiska och trångsynta åsikter kommer till makten skadar det bilden av Indien som en stor liberal, pluralistisk och sekulär demokrati, säger Singh i en intervju som publicerats i dagens Hindustan Times.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online