2006-12-06

Massprotester i Shivaji Park i Bombay

Hundratusentals lågkastiga hinduer har i dag samlats i Shivaji Park i Bombay för att demonstrera för ett slut på diskrimineringen av de 180 miljoner indier som befinner sig under de traditionella fyra kasterna. Förr kallades de kastlösa, eller oberörbara. Själva kallar de sig sedan femtiotalet för daliter, som betyder förtryckta, vilket är just vad de ofta är.

Dagen är väl vald. I dag för 50 år sedan dog Bhimrao Ramji Ambedkar, Indiens första justitieminister, själv lågkastig och förkämpe för daliternas rättigheter.

Ambedkar var ordförande i den kommission som i slutet på fyrtiotalet skrev Indiens grundlag, där diskriminering av oberörbara förbjöds.

Men förbud mot lagen hjälpte inte mot djupt rotade fördomar och hierarkier. Några månader före sin död konverterade Ambedkar därför till buddism för att undkomma den låga status som hans grupp hade inom hinduismen.

Masskonverteringar av lågkastiga hinduer har pågått ända sedan dess, både som en politiskt provokativ gest och en räddningsplanka för den egna existensen. Den senaste masskonverteringen i oktober i år skedde på 50-årsdagen av Ambedkars konvertering i staden Nagpur: tusentals lågkastiga omvände sig till buddism och kristendom i en storslagen ceremoni.

Inom dalitrörelsen finns det många som argumenterar för att de lågkastiga aldrig någonsin varit hinduer. I Why Im not a Hindu från 1996 skriver Kancha Ilaiah rakt ut vad många länge känt. ”Jag är inte hindu… av det enkla skälet att mina föräldrar inte visste att de var hinduer.”

Han beskriver den religiösa blandningen i sin hemby så här: det fanns brahminer, det vill säga högkastiga hinduer, och så fanns det muslimer och kristna.

Hans familj tillhörde ingen av de här grupperna. Minst av allt tyckte de att de hörde samman med brahminerna. Tvärtom. Brahminerna var deras värsta fiender.

Daliterna har krävt att dagens datum - 6 december, dagen då Ambedkar dog - utropas till helgdag i Bombay, men myndigheterna har sagt nej.

Det nejet kommer i dag förmodligen att leda till våldsamheter i Shivaji Park i Bombay.

1 kommentar:

Unknown sa...

Bor du i Indien? De senaste dagarna har det rapporterats i indiska medier om att muslimer har en sämre ställning i Indien än Daliter. Själv tror jag det beror på var man gör undersökningen, diskrimineringen av daliter sker främst på landsbygden, där är det närmast att likna vid ett apharteidsystem. Medans diskrimineringen av muslimer är något som är mest framrädande i städerna och liknar då en rätt vanlig rasism även om det naturligtvis blir mer uppenbart i ett land som Indien. Framför allt högskastiga indier i städerna är ofta ganska oförstående till daliternas protester, efter som lågkast om du bor i Mumbai, Kolkata, Bangalore eller någon annan av de större städerna faktiskt är en fördel då du söker dig till högre utbildningar eller offentliga anställningar. Eftersom en stor del av platserna är reserverade för disadvantaged groups, men här är det främst daliter och stamfolk som räknas men inte muslimer.

Leta i Indien Online