2006-12-28

Förut bespottad, nu aktad

Om PK Mahanandia kom i närheten av hindutemplet i hembyn i Orissa när han växte upp där på femtiotalet skrek braminerna åt honom att han skulle ge sig iväg. De kastade sten på honom. PK, hans familj och hans grupp var bespottade och föraktade av de högre kasterna.

Anledningen var förstås att PK klassades som kastlös, oberörbar.

Efter en lång, dramatisk och sagolik historia, som jag skrivit om i Vagabond, är PK i dag gift med en kvinna från en adlig släkt och bor mitt i skogen utanför Målsryd i Sjuhäradsbygden.

I julhelgen i år åkte PK till Indien för att hålla ett tal i Indiens parlament. Rubriken för talet var ”Makt till de maktlösa”. Jag fick det mailat till mig av PK strax före hans avresa. Jag har läst det två gånger. Det är personligt, sakligt och handlar både om Indiens kastsystem och PK:s klass-, kast- och kulturresa från Orissas djungler till Västergötlands skogar.

Jag föreställer mig känslan av upprättelse PK måste ha känt när han höll högtidstalet inför Indiens och det internationella samfundets politiska elit. En strykpojke som har fått komma in i de finaste salongerna och säga sanningens ord om förtrycket till högst uppsatta och därmed ytterst ansvariga för orättvisorna.

Även Manmohan Singh, Indiens premiärminister, stod på talarlistan. Han sa att Indiens regering måste göra mer för att få bukt med diskrimineringen av daliter (dagens term för de oberörbara), minoriteter, muslimer och andra eftersatta grupper. De (daliterna) måste också få njuta av Indiens ekonomiska tillväxt, sa premiärministern enligt BBC.

Det låter hoppfullt. Men högtidstal är en sak, handling en annan, som alternativa nobelpristagaren 2006, dalitaktivisten Ruth Manorama, påpekade inför sitt Stockholmsbesök i början av december. Högtidstal har tidigare varit den indiska elitens stolta styrka, verkliga förändringar som inte förtvinar i korruption dess skamliga svaghet.

Men de senaste decennierna har politikerna alltmer tvingats leva upp till andan i sina egna högtidstal, mycket tack vare ökade krav underifrån, bättre press, fler utbildade, mer sekularisering... Indiens regering har i år redan dragit igång en reform för att höja kvoterna för lågkastiga som söker statliga utbildningar. Nu hoppas PK och 180 miljoner daliter - med Manmohan Singhs vackra jultal i färskt minne - på mer.

Läs intervjun med PK Mahanandia från 1997

2 kommentarer:

francophobe sa...

Familjen Nehru/Gandhi särskilt Indira har nog varit de högtidliga talens och den obefintliga aktionens okrönta drottning.

Det finns flera exempel på hur partier med sin väljarbas blad daliter har tagit makten i delstaterna, Mayawati, BSP (UP) och Laloo Prasad Yadav, RJD (Bihar). Tyvärr får man väl säga att RJD inte varit så lyckosamma.

På senare år det uppmärksammats att muslimer har en mer utsatt position i samhället än daliter.

Jonas Hållén sa...

Tjaba, hur går det i Indien - väntar på postings ;-)

Leta i Indien Online