2007-01-29

Art deco i biomörkret


I början av 40-talet slog Liberty Theatre upp portarna för första gången med Raj Kapoors film ”Awara”. Biografen är byggd i art deco med röda heltäckande mattor, speglar, infällda lampor och svängda, avrundade former i ljust och mörkt trä. Totalt 1 196 sittplatser på parkett och på balkonger.

Ägaren Nazir Hoosein har behållit den som ensalongsbiograf trots att ekonomin stundtals varit knackig. Han hatar flersalongsbiografer och har bestämt sig för att fortsätta trots förlust. Han drar in pengar på annat håll.

Varför finns det inga bioälskande mecenater i Sverige som kan fortsätta driva alla vackra gamla antik- och jugendinspirerade svenska ensalongsbiografer?

Besök den! Genomlid hindifilmen som du förmodligen inte förstår så mycket av (välj en film med mycket aktion och lite dialog). Njut av en biograf som Indiens k-spanare spanat in för länge sedan och klassat som ett nationellt monument.

Var?
Liberty ligger på 41/41 Marine Lines, mittemellan pendeltågstationerna Marine Lines och Churchgate.

1 kommentar:

Gustaf sa...

Efter att ha sett flera otextade hindifilmer har jag kommit fram till att bildspråket är så tydligt att det inte är så noga om man förstår vad de säger. Fast ändå, mitt bästa bollywoodminne är nog ändå Escape from the Taliban. Underhållning på hög nivå.

Leta i Indien Online