2007-01-24

Nationalism på bioduken

Hur mår Bollywood? Bättre än någonsin; publiken växer, filmstjärnorna glittrar, den tekniska kvalitén stiger, tycker vissa. Jo, men innehållet har blivit infantilare, tycker andra.

En kritisk röst är Amrit Gangar, filmhistoriker i Bombay. Jag träffar honom i det nyklassicistiska Asiatic Library, en skinande vit uppenbarelse i det gråmurriga, svartmögelfläckiga gamla stadskärnan av förfallna viktorianska byggnader från slutet av 1800-talet.

– Min favoritperiod i Bollywood var 50-talet. Den gyllene perioden. Intrigerna och sångerna har inte blivit bättre än då, säger han.

– Och den indiska nya vågen som började med ”Bhuvan Shome” 1969 och varade en stor del av 70-talet. Då var den konstnärliga nivån hög, mycket tack vare Nehrus och Indira Gandhis satsning på nationellt filminstitut och filmarkiv. Nu är statens satsning på film minimal.

– Och dagens filmer?

– De är infantila. Inget för vuxna tänkande människor.

– Men Rang De Basanti, 2006 års hit som handlar om globaliserade indiska ungdomar med västerländsk livsstil som plötsligt börjar intressera sig för de vackra ideal som Indiens frihetshjältar hade? försöker jag.

– Tänk att den var vårt bidrag till årets Oscar. En sådan larvig film. Dessutom har den ett nostalgiskt, chauvinistiskt budskap.

– Men vad är det som driver Bollywood?

– Pengar förstås. Det är i princip bra. Pengar är sekulariserade. Värre är det när hindunationaliströrelsen, till exempel det extrema marathi-hinduiska partiet Shiv Sena (Shivas armé), sponsrar Bollywood för satt det ska producerar nationalistiska filmer.

– Det är positivt att Shah Rukh Khan, en av Bollywoods största stjärnor, är muslim, fast utan uttalad muslimsk identitet. Han kan gestalta hinduiska karaktärer. Kanske en påminnelse för publiken om att religiös identitet mår bra av att tonas ner.

Säger Amrit Gangar i Indiens mest kosmopolitiska, men också mest schizofrena stad: mångkulturell och tolerant, men också skådeplats för 1992–1993 våldsutbrott när slummens hinduer dödade slummens muslimer. Den muslimska maffian svarade med att spränga flera bomber runt om i stan. Ventilen hade pyst ut lagrad vrede som växt efter hindunationalisternas rivning av en moské i Ayodhya i norra Indien. Kort efter våldsutbrottet var det businesss as usual och toleransen återupprättades. Schizofrent.

Dagens Bombaytips: Läs ettan på bokhandeln Crosswords försäljningslista: den fascinerande ”Maximum City” av Suketu Mehta. Gå på någon av de fina gamla ensalongsbiograferna Eros, Regal eller Liberty byggda i art deco-stil. Promenera runt i Bombay Fort, 1800-talsstaden som bjuder på miljöer från Dickens London.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online