2007-01-20

IT-hype i kokospalmsskogen


– Vi vill inte bara skapa öar av framåtskridande, säger Techno Parks vd Radhakrishna Nair. Vi vill sprida utvecklingen över hela Kerala.

Jag träffar honom i teknikparkens huvudbyggnad och sveps med av hans optimism. Jag var här för tolv år sedan också. Då var denna IT-satsning ny, ett fåtal företag hade dragit igång. I dag huserar här 110 företag med sammanlagt över 15 000 anställda.

Men vad menar han med att sprida utvecklingen?

Jo, Techno Park är ett statligt initiativ. Och igår lade delstatsregeringen, som leds av kommunistpartiet CPI (M), ett förslag om en ny IT-satsning för hela Kerala. Det ska bli teknikparker lite varstans – och bredband till varenda by.

Toonz Animation är en av Techno Parks uppkomlingar. På Toonz görs såväl handtecknade som datoranimerade 3-D-filmer. Jag visas runt en hel förmiddag och lär mig att en scen på två sekunder handtecknad film är jobb för tre–fyra personer i två–tre dagar. Inte undra på att det mesta görs i datorer nu för tiden.

De startade som en kul idé med ett fåtal medarbetare för sju år sedan. I dag har de 500 anställda. Kunder är bland andra Disney, Paramount Pictures, BBC, liksom flera indiska film- och tv-bolag.

Toonz senaste produktioner?

Jo, Geet Mahabharata, en tecknad serie på 176 avsnitt som bygger på det hinduiska eposet Mahabharata och ska gå i indiska Cartoon Network.

Och Hanuman 2, en uppföljning på biosuccén Hanuman 1. En fantasyfilm där det flera tusen år gamla hinduiska eposet Ramayanas handling har förflyttats till vår tid. Den onda kungen på Lanka, som rövar bort Sita från prins Rama, är nu en mångmiljonär och affärsman. Ett skrupellöst korrumperat indiskt nouveau riche-monster.

Två filmer enbart för indiska biografer och tv-kanaler. Jag lovar. De kommer inte till Sverige. Fast det vore kul om de gjorde det; mycket roligare än Spindelmannen och Batman – ett skönt avbrott från all amerikansk barnkultur.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online