2008-09-08

Kompromissen i Västbengalen

Arga bönder och andra demonstranter har gett upp sin belägring av bilfabriken i Singur i Västbengalen där Tata Motors nya 16 000-kronorsbil planeras att byggas.

Området där fabriken ska byggas är en så kallad special economic zone (SEZ), som skapats i syfte att locka industriinvesteringar till landsbygden. Men många av Indiens SEZ:s har istället för att väcka hopp om ökad välfärd lett till att bönder och lantarbetare svarat med ilska och frustration över att traditionellt jordbruk får stryka på foten för nya fabriker.

Skälet till att demonstranterna avslutar sin aktion är att den kommunistledda koalitionsregeringen i delstaten gett efter för deras krav: att ge tillbaka en del av den mark som delstaten expropierat av bönderna för fabriksbygget. En kommitté ska nu arbeta snabbt för att få till ett återlämnande av mark redan i nästa vecka.

- Regeringen har tagit beslutet att svara på kravet från de bönder som inte fått ersättning (för sin mark), sa Gopalkrishna Gandhi, Västbengalens guvernör, enligt BBC.

Mamata Banerjee är ordförande i största oppositionspartiet Trinamul Congress och har varit en förgrundsfigur i protesterna mot fabriken i Singur. Hon kallar uppgörelsen för "en stor seger".

Även guvernören Gopal Krishna Gandhi menar att uppgörelsen är en "seger för alla, för industrin, jordbruket, regeringen och oppisitionen".

Tata Motors planerar att börja sälja Tata Nano - världens billigaste bil - senare i höst.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online