2008-09-03

Protester mot fabriken som ska bygga världens billigaste bil


Tillverkningen av världens billigaste bil är i fara.

Bilen - Tata Nano - skulle kosta 100 000 rupier (16 000 kronor) och tillverkas vid fabriken i Singur i kommuniststyrda Västbengalen.

Men igår meddelade Tata att man skrinlägger planerna på att börja bygga bilen i Singur och har börjat leta efter en annan plats för sin fabrik.

Delstatsregeringen, som leds av Communist Party of India (Marxist), uppmanade Tata Motors att bygga fabriken i Västbengalen. Syftet: skapa fler jobb i en delstat med stor fattigdom och hög arbetslöshet.

Tata Motors deklararde stolt att man "kom till Västbengalen i hopp om att kunna bidra till ekonomisk utveckling och skapa jobb".

Men läget är nu kritiskt. Dagliga protester och blockeringar av vägen fram till fabriken av bönder i trakten har gjort situationen ohållbar. Bönderna och lantarbetarna är upprörda för att delstatsregeringen expropierat för mycket jordbruksland som man billigt sålt till Tata Motors.

Demonstranterna täckte fabriken med plakat med hot om "dödliga konsekvenser" om fabriksledningen vågade visa sig.

Den politiska oppositionen i delstaten har hakat på missnöjet, anklagar regeringen för maktmissbruk och kräver att delar av marken ska ges tillbaka till bönderna.

Konflikten handlar om rätten att försörja sig. Visserligen kommer Tata med hjälp av den kommunistledda regeringen med nya jobb, men samtidigt begränsar man bönder och lantarbetare att utöva sitt traditionella arbete.

Indiskt jordbruk är ofta internationellt sett extremt ineffektivt. Indiska industrier kan dock mäta sig, ja ofta konkurrera ut andra företag i världen tack vare kombinationen låga kostnader-tillräckligt hög kvalitet.

Frågan är vilken väg som är bäst för att råda bot på Västbengalens långvariga ekonomiska kris och brist på jobb.

En sak är säker: utgångsläget är ingen idyll, planerna på fläckvis industrialisering är ingen ond kapitalistisk handling som bara skapar mervärde för ägarna.

Jag tycker i princip att det är sunt av lokalbefolkningen att protestera, att försöka kräva så mycket som bara är möjligt. Å andra sidan är jag rädd för att protesterna bara leder tillbaka till staus quo, till brist på utveckling, till bibehållen fattigdom.

Läs mer!

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online