2008-09-21

Hus som rasar


Bombay, söndag. 200 hus rasar varje år ihop. Kollapsar. Poff! Inte på grund av muslimsk terrorism, utan på grund av brist på underhåll.

Man får tänka positivt: de flesta hus står trots allt kvar.

Bombay fortsätter ändå att existera. Husen som rasar är till och med en del av Bombays karaktär. Balanserade på den trådsmala linjen mellan succé och katastrof, mellan skinande vitt och sotigt svart.

Idag var jag hemma hos Sheela Patel i Breach Candy, ett fint medelklassområde vid havet. Palmer. Gelato Italiano. Lekparker.

Sheela leder The Society for the Promotion of Area Resource Centers (SPARC), en av Indiens största gräsrotsorgansationer som jobbar med hus- och infrastrukturfrågor för städernas fattiga.

Vi drack te medan hennes hemhjälper sopade golvet. Fin utsikt över det grå Arabiska havet och Breach Candy Clubs djupblå pool. Salman Rushdie hävdar i Midnattsbarnen att den poolen är formad som kartan över Indien. Sheela förnekar det.

- Rushdie är bra på fiction, sa hon lakoniskt.

Men de som sett poolen i Google Earth vet att hon har fel.

När det var dags för påtår kom Jockin Arputam, som är ordförande i National Slum Dwellers Association.

Jag intervjuade honom och Sheela om planerna på att riva Asiens största slum, Dharavi, som ligger strax söder om stans flygplats. Dharavi har plötsligt hamnat i det internationella medieljuset. Financial Times, Time Magazine och BBC har alla det senaste året haft reportage om Dharavi. I alla reportage förekommer Jockin Arputam.

Igår jagade tevekanalen Al Jazira honom i åtta timmar utan att lyckas få till en träff. Jag sitter och dricker te med Sheela – och så kommer han in i rummet och säger hej, bara så där. Hade inte jagat honom en minut ens. Journalistisk tur.

Under min intervju med Jockin ringde hans två mobiler sammanlagt 15 gånger. Fyra av samtalen kom från utlandet.

Slummen har blivit nyhetsmässig. Jockin, som själv bott i slummen, tycker att det är bra – och ett problem. Att prata med medier tar två timmar om dagen av hans arbetstid.

Men vad händer med Dharavi, Bombays och Asiens största slum som rymmer runt en halv miljon människor? Mer om det i morgon.

Till dess: läs delstaten Maharashtras hemsida om planerna för Bombays slum.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online