2009-01-09

En liten revolution bland städernas unga


"Det nya intresset kommer att leda till att fler unga röstar, det kommer att bli ett historiskt sett högt deltagande."


Efter 26/11-attacken mot Bombay har det bildats nya indiska medborgarrättsorganisationer - samtidigt som många unga engagerat sig politiskt i redan existreande organisationer.

Ilskan som först riktades mot förövarna – mot Pakistan och islamistisk terror – riktar nu sin udd mot de egna politikerna och deras korrupta beteenden, liknöjdhet och bristande vilja att skapa förändring.

Efter terrorattackerna mot New York trädde stadens borgmästare fram som enande kraft. Men Bombay är ansiktslöst, menar företrädarna för den nya organisationen Jagrut Nagrik Manch (JNM), en folkrörelse för politiskt systemskifte.

JNM vill att politiker slutar skylla i från sig och vägra ta ansvar - de vill en myndighet eller en person som är direktvald av Bombayborna, som har ett tydligt ansikte, som har det yttersta ansvaret, som kan ifrågasättas och avsättas.

Den nya folkrörelsen efter Bombaydåden har framför allt tänt gnistan bland en stor grupp som tidigare klassades som apolitisk: städernas unga medelklass.

Jag ställde tre frågor till Sharat Potharaju i ungdomsgruppen Jaagore via epost. Här är svaren:

Vad har ni lärt er som medborgare i Indien efter 26/11-dåden?

– Den växande indiska medelklassen vill desperat ha en förändring. Det finns mycket frustration, men få plattformar/kanaler där den kan omsättas i en positiv kraft. Men det finns – till exempel: ungdomar i städerna har skrivit bloggar och deltagit i fackeltåg (mot våldet).

Vad vill ni göra med ungdomsgruppen Jaagore?

– Skapa politisk medvetenhet bland Indiens unga. Tillhandahålla redskap för politiskt deltagande. Överyga Indiens unga att de har kraft att skapa förändring – med tanke på hur ung befolkning Indien har, med tanke på hur stor del av Indien de unga är.

Tror du det nyvaknade intresset för politik efter 26/11-attacken kan vitalisera indisk inrikespolitik och skapa större intresse för de nationella val som ska hållas i maj?

– Det nya intresset kommer att leda till att fler unga röstar, det kommer att bli ett historiskt sett högt deltagande. Sedan attackerna har Jaagore.com haft fler tittare och fler som anmält sig till rörelsen via hemsidan. (2 000–3 000 om dagen). Jag är osäker om allt detta räcker för att skapa verklig politisk förändring, men det sätt Indien reagerat antyder att det är ett steg i rätt riktning för att skapa en mer fungerande demokrati.

Fler exempel, förutom Jaagore, på nya eller vitaliserade grupper: Loksatta, Juhu Citizen Welfare Group, Lets Rebuild India, Jaago Party, The Doers, Yuvasatta, RoMF, Clean Mumbai, Juhu Ekta ALM, H-West Federation, Saink Mitra Parivar, JVPD Residents Association, Gulmohar Area Society Welfare Group, K-West Citizens Group, Forum For Improving Quality of Life in Mumbai Suburbs …

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online