2009-01-19

Maraton mot terrorDe springer för minnet av deras kollegor och hotellgästerna som drabbades av attackerna.


En söndag i januari varje år är det maraton i Bombay. I år hade loppet - som hölls igår - en ny karaktär. Tusentals löpare hade t-tröjor med budskap om fred, försoning och sammanhållning.

Loppet börjar vid Victoria Terminus, där terroristerna dödade många pendlare 26 november och passerade bland annat Oberoi Trident, det ena av de två lyxhotell som attackerades av terroristerna.

50 av hotellets anställda sprang loppet.

- De springer för minnet av deras kollegor och hotellgästerna som drabbades av attackerna, säger en talesperson för hotellet, enligt Reuters.

Maratonlöparna sprang också förbi Chowpatty beach, där den den enda överlevande attentatsmannen greps av polis efter skottlossning. Vid stranden spelade flera orkestrar och många höll upp plakat som hyllade Bombayandan.

Drygt 35 000 hade anmält sig till den sjätte upplagan av Bombay maraton, mer än än någonsin tidigare.

Bombay maratons hemsida kröns av budskap som "Mumbai har valt att springa för en trygg framtid" och "Mumbai har valt att springa för de fattiga och förtryckta".

Anmäl dig till nästa års maraton! Orkar du inte hela? De har en halvmara också.

Många menar att katastrofen 26 november skapade samhörighet. Det har bildats kommittéer, medborgarrättsgrupper och till och med ett nytt politiskt parti. Alla jobbar de för förändring, inte bara av polisens senfärdighet när det gäller att hitta de ytterst ansvariga för terrordåden, utan också av hela det indiska politiska systemet.

Efter dåden har hinduer, muslimer, parser och kristna jobbat sida vid sida gentemot det politiska etablissemanget. Ett skämtsamt talesätt i Bombay lyder därför: Indiska politiker splittrar oss, medan pakistanska terrorister förenar oss.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online