2009-01-26

Första Warner Bros-filmen på hindi


Det har länge talats om att Indien ska börja producera film i samarbete med Hollywood. Och att Bollywood ska låna in kända Hollywoodskådisar och vice versa.

Danny Boyles Slumdog Millionaire är ett exempel på en Hollywoodfilm - producerad av brittiska Celador och distribuerad av amerikanska Fox Serachlight - med indiska skådisar, indisk miljö och dialog på omväxlande hindi och engelska.

Kommande filmen Shantarm (premiär beräknad till 2011) blir också ett västerländskt-indiskt möte i filmens värld. Manus som bygger på roman av australiensare med indiska och amerikanska skådisar, amerikansk producent och uteslutande indisk miljö.

I förra veckan hade Chandni Chowk to China (चाँदनी चौक टू चाईना) premiär i Indien och USA. Också den ett exempel på den nya alliansen Hollywood-Bollywood. Indisk regissör och indiska och kinesiska skådespelare. Inspelad i Indien, Shangai och Bangkok. Och producenten: amerikanska Warner Bros. Det här är faktiskt det amerikanska filmbolagets första hindifilm.

Alltså amerikanska pengar, men i grunden ett Bollywoodkoncept.

Viktigast: den nya filmerna kombinerar Hollywoods och Bollywoods dramaturgi och skapar en ny mix av västerländsk och indisk smak, färg och karaktär. Jag tror att vi om 20 år inte kommer att uppleva skillnaden: då har öst närmat sig väst, men kanske i ännu högre grad väst närmat sig öst. I alla fall i filmens värld.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online