2008-04-29

Indien siktar mot stjärnorna


Indien ger sig nu på allvar in i rymdindustrin. Igår sköt Indien upp en raket från Sriharikotabasen utanför Madras i Tamil Nadu med tio satteliter för att få fart på sitt rymdprogram.

- Ett historiskt ögonblick för oss, eftersom det är första gången vi skickat upp tio satteliter med en raket, sa G Madhavan Nair, ordförande i statliga Indian Space Research Organisation (Isro), enligt BBC.

En av satteliterna har med sig en kamera som ska leverera högupplösta bilder som Indien tänkt använda som underlag för olika infrastruktur- och naturresursprojekt.

Indien startade sitt rymdprogram redan 1963. Landet bygger sina egna satteliter och raketer och har alltid skickat upp dem från sin bas i Indien.

Indien planerar att inom 6-7 år skicka upp egna austronauter från sin bas utanför Madras. Det finns också planer på obemannade expeditioner till månen och mars.

Rymdprogrammet producerar en del nytta för Indien och nuförtiden också en del inkomster från andra länder som vill få lift upp i rymden med Indiens raketer. Det finns också pengar att tjäna på att sälja information på en komersiell marknad (kartor, sattelitbilder, klimat- och miljöforskning ...)

Men rymdprogrammet handlar också om att skaffa sig prestige och oberoende. Med ett eget rymdprogram följer internationell pondus och säkerhetspolitiskt manöverutrymme, men också kritik för att landet siktar mot stjärnorna innan man fixat primärvård, grundskolor och försörjning till de fattigaste.

Se uppskjutet på BBC.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online