Rapporter och kommentarer från det moderna och det traditionella Indien av Per J Andersson, författare, Indienresenär, nyhetsredaktör på Vagabond och 2010 utsedd till Årets Journalist.
2008-04-24
Indien vägrar gå Washingtons ärenden i Iran
USA försöker använda Indien i det storpolitiska spelet kring Iran.
USA vill som bekant få Iran att sluta tillverka anrikat uran, eftersom man misstänker att det ska användas till landets kärnvapenprogram. (Teheran förnekar förstås att landets uranbränsleproduktion har med kärnvapen att göra, och hävdar att det enbart handlar om civil användning.)
Därför har USA bett Indiens regering att utöva påtryckningar på Iran att sluta med sin uranbränsleproduktion.
Men Indien säger nej.
Indiens utrikesminister säger att varken Indien eller Iran behöver råd om hur man ska sköta sina bilaterala relationer. Indien har haft bra relationer med Iran i århundraden och vill sköta dem utan yttre inblandning.
För någon vecka sedan kom Indien och Iran överens om att Indian Railways ska rusta upp och utveckla Irans järnvägar. Indien och Iran förhandlar också om att bygga en gasledning från Iran till Indien (via Pakistan) – ett projekt värt drygt 40 miljarder kronor, som kommer att lösa Indiens problem med konstant energibrist. I nästa vecka kommer Irans president Ahmadinejad på officiellt besök till New Delhi.
Frågan har en inrikespolitisk dimension i Indien. USA och Indien står inför att skriva under ett avtal där Indien ska få del av amerikansk kärnkraftsteknik och kärnkraftsbränsle. Ett avtal som kongresspartiets alliansparti i regeringen, Communist Party of India (Marxist), kritiserat.
När New Delhi säger nej till USA:s begäran att gå Washingtons ärenden i Iran är det ett sätt för Manmohan Singh och kongresspartiet att blidka kommunistpartiet och andra kritiker av det indisk-amerikanska kärnkraftsavtalet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar