2008-04-02

Indiska IT-företag flyttar österut


Det har börjat bli för dyrt i Indien.

Det tycker i alla fall flera indiska IT-företag som därför planerar att ta indisk personal, pick och pack och flytta österut till Malaysia.

Känns paradoxalt: Indien som alltid brukar räknas som det billigaste av det billiga. Lägre priser finns inte - i alla fall inte på jorden. Trodde man.

- Företagsskatten är tuffa 33 procent. I Singapore är den bara 18 procent, som högst, klagar styrelseordförande i indiska IT-bolaget Blueshift, Sankaran P Raghunathan.

Man undrar var alla indiska skattepengar tar vägen - inte är det till primarvård och grundskola i alla fall. I alla fall når de inte fram - de statliga medel som anslås rinner ut i många fula hål och ner i många lägre tjänstemäns privata fickor.

Det är ingen kontroversiell åsikt. Fråga någon på finansministeriet i Delhi - de håller med om påståendet om den förskräckliga korruptionen på lägre nivåer.

Men vad säger personalen om att deras jobb flyttar utomlands?

Anställda på ett IT-företag, som BBC talat med, är jätteglada över flyttplanerna och följer gärna med till Malaysia. Härligt med nya erfarenheter, resonerar de.

Läs reportaget på BBC:s hemsida idag.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online