2008-04-18

Vem vinner indiska valet 2009?


Om drygt ett år är det val till parlamentet i New Delhi.

Sedan valet 2004 styrs Indien av en koalition ledd av kongresspartiet, som då vann valet framför allt med löften om en politik som skulle gynna de fattigaste.

Mot kongresspartiets koalition står största oppositionspartiet, hindunationalistiska BJP, som också måste ta hjälp av andra partier för att ha en chans att få majoritet.

Några reformer för stöd till de fattigaste har införts sedan 2004, liksom ett skuldsaneringsprogram till bomullsbönder i kris. Men ännu väntar väljarna på att premiärminister Manmohan Singhs utfästelser om en "new deal" ska omsättas i konkreta åtgärder. Ännu har ingen sett de utlovade massiva och effektiva insatserna för att snabbt minska fattigodmen.

Andra brännheta frågor i valet är regeringens avtal med USA om att få köpa civil kärnkraftsteknologi och bränsle. Koalitionkompisarna i kommunistpartiet CPI (M) är emot avtalet, liksom oppostionspartiet BJP.

Globalisering är en het fråga när det gäller Indiens jordbruk, där ökat internationell konkurrens ges skulden för indiska bönders kris. Även beslutet att tillåta utländska matbutikskedjor att etablera sig i Indien, och därmed slå ut indiska basarer och småbutiker, kommer nog bli en brännande valfråga.

Valrörelsen kommer också handla om muslimers och andra minoriteters status, liksom förslagen på höjda kvoter för lågkastiga till statliga jobb, utbildningar och politiska församlingar.

De urusla vägarna landet runt anses vara ett av Indiens störa utvecklingshinder, vilket säkert också kommer att leda till vidlyftiga löften om nya fina motorvägar.

Det kommer med andra ord att bli en spännande valrörelse.

Har du koll på indiska partier? Nej, trodde väl det. Här är en uppfräschning av baskunskaperna (partierna i bokstavsordning):

BSP, Bahujan Samaj Party.
Partisymbol: elefant.
Grundat 1984.

Vänsterparti som framför allt representerar daliterna, de lågkastiga. Har aldrig fått mer än tre–fyra procent av rösterna till parlamentet. Men i delstaten Uttar Pradesh, där man flera gånger har suttit i delstatsregeringen, har man egen majoritet sedan valet i maj 2007.

BJP, Bharatiya Janata Party.
Partisymbol: Lotusblomma.
Grundat 1980.

Leds av den hårdföre hindunationalisten Lal Krishna Advani. BJP regerade Indien tolv dagar efter valet 1996 och hela perioden 1998–2004. Då var dock en annan BJP:are premiärminister: den mer moderate Atal Bihari Vajpayee. BJP är Indiens näst största parti efter Kongresspartiet.

CPI, Communist Party of India.
Partisymbol: Hammaren och skäran.
Grundat 1925.

Doktrinärt kommunistparti som fram till 1990 slaviskt följde dekret från Moskva. Blev världens första regerande kommunistiska parti i en demokrati när man 1957 vann delstatsvalet i Kerala. Splittrades 1964 i CPI och CPI (M).

CPI (M), Communist Party of India (Marxist).
Partisymbol: Hammaren och skäran.
Bröt sig 1964 loss från moderpartiet CPI, och orienterade sig bort från Moskva.

I dag Indiens största kommunistparti. Har successivt reformerat sin politik, men ändå behållit den kommunistiska ideologin. I valen till parlamentet har partiet sällan fått mer än fem–sex procent av rösterna. I delstaterna Västbengalen, Kerala och Tripura är CPI (M) största parti och sitter i regeringsställning.

INC, Indian National Congress.
Kallas ofta kort och gott för kongresspartiet.
Partisymbol: Handflata.

När Indien blev självständigt 1947 omvandlades självständighetsrörelsen, som grundades 1885, till kongresspartiet. Hade regeringsmakten 1947–77, 1980–89 och 1991–96, och har den sedan 2004. Kongresspartiets ledarskikt har ända sedan självständigheten dominerats av familjen Nehru-Gandhi. Har på flera sätt agerat som ett europeiskt socialdemokratiskt parti. Stor tilltro till statliga lösningar fram till 1991, därefter allt mer marknadsliberala.

NCP, Nationalist Congress Party.
Partisymbol: Klocka som visar tiden 10.10.
Bildades 1999 av tre uteslutna kongresspartipolitiker.

Hyllar federalism och jämlikhet, men befinner sig aningen vänster om Kongresspartiet, som man sedan 2004 samregerar med i den federala regeringen. Har sitt starkaste fäste i delstaten Maharashtra.

Shiv Sena.
Partisymbol: Pilbåge.
Hindunationalistiskt parti grundat 1966 av Bal Thackeray, som fortfarande sitter i partiledningen.

Har sin bas i delstaten Maharashtra. Partiet ingick i den BJP-ledda koalition som regerade 1998–2004, men har aldrig fått mer än ett par procent av rösterna till parlamentet i New Delhi. Styr Bombays storkommun tillsammans med koalitionspartier.

3 kommentarer:

zorakikocafansite sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
zorakikocafansite sa...

Varmısın Yokmusun

Anonym sa...

Du ställer en fråga och förutsätter att vi är osmarta och inte kan svaret. FÖRTAL!

Leta i Indien Online