2009-02-13

Dharavibor hoppas på Slumdogs makt


Invånarna i slumområdet Dharavi i Bombay hoppas att uppmärksamheten kring filmen Slumdog Millionaire (som gick upp på biografer i Indien i januari, är tiofaldigt Oscarsnominerad och har svensk biopremiär 6 mars) ska leda till att deras rättigheter bättre tas tillvara.

Filmen är till stor inspelad i Dharavi, Asiens största slum och Bombays skamfläck, som ligger inklämt mellan medelklassområden, kontorskomplex och pendeltågsspår i centrala delar av stan.

- Kanske kommer de nu att tänka mer på hur vi ska försörja oss, och lyssna på oss när vi säger hur vi vill att slummen ska utvecklas, säger Albert Raj, som driver ett litet kyffe Dharavi där man kan ringa och faxa mot betalning.

Sedan några år tillbaka finns en plan på att riva slummen och bygga nya höga bostadshus, där sluminvånarna ska få bostäder. Ombyggnaden beräknas kosta runt 25 miljarder kronor och involverar utländska byggfirmor och arkitekter.

Invånarna i Dharavi har sedan länge varit kritiska till planerna och har dragit gång projekt Dharavi Bachao (Rädda Dharavi). De vill givetvis ha renovering och nybyggen, dagens situation är ohållbar i längden, men de vill vara med och utforma planerna så att deras intressen tas tillvara.

I den ursprungliga planen finns ingen plats för de tusentals småföretag som inåvånarna i slummen driver. Nu har dock myndigheterna börjat lyssna - och samråd med Dharavibor och myndigheter har bildats.

Dharavis småföretag syssslar är ingen hobbyverksamhet. Årligen omsätter slumföretagen 4 miljarder kronor.

Läs mitt blogginlägg från september förra året, då jag var i Dharavi.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online