2009-02-24

Slumdog del av presterande Indien


Kongresspartiet försöker rida på framgångsvågen för den åttafalt Oscarsprisbelönta filmen Slumdog Millionaire. Filmen har tidigare kritiserats i Indien för att saluföra indisk fattigdom i väst och för att få sådan uppmärksamhet bara för att den har brittisk regissör.

Som ett svar på den hindunationalistiskt färgade BJP-regeringens (som regerade 1998-2004) slogan Shining India (Glänsande Indien) har den kongresspartiledda koalitionsregeringen nu formulerat en ny nationell hejaramsa: Achieving India (Presterande Indien)

Exempel på det presterande Indien är, enligt partiet, kärnkraftsavtalet med USA, Indiens månfärd, landets närapå nioprocentiga ekonomiska tillväxt förra året och - inte minst - de enorma framgångarna på Oscarsgalan för Slumdog Millionaire.

- En film om Indien, för Indien, av Indien, säger Kongresspartiets Abhishek Singvi lyriskt.

Singvi är partiordförande Sonia Gandhis talesperson.

Singhvi sa också att han vill skåla för filmens låtskrivare, A R Rahman, och kallade honom en "underbar symbol för Indien, ett förkroppsligande av indisk nationalism".

Om kritiken att filmen saluför indisk fattigdom i väst säger Singhvi avväpnande och undflyende:

- Halva världen är fattig, det finns ländder som är fattigare än Indien. Filmen är en hyllning av kreativiteten.

Kongresspartiets försök att sola sig i glansen av Slumdogs enorma framgångar kan tolkas på flera sätt. Här är två:

1. Det är val om några månader och den framgång som Oscarssuccén innebär är ett gyllene tillfälla att visa för väljarna att Indien uppskattas utomlands (även om filmens "indiskhet" kan diskuteras, den är ju snarare ett brittiskt-amerikanskt-indiskt samarbete).

2. BJP, huvudrivalen i valet, har en politik som betonar det hinduiska före det mångkulturella och mångreligiösa. Filmen sätter fingret på motsättningarna mellan muslimer och hinduer. Motsättningar som på 90-talet underblåstes av just BJP med agitation för att riva Babrimoskén i Ayodhya (som också genomfördes av unga hinduiska aktivister) och bygga upp ett historiskt Ramatempel (som ännu inte genomförts) på samma plats. Filmen visar på den religiösa chauvinismens vansinne och därmed, enligt Kongresspartiet, på BJP:s vansinniga politik.

Läs om prisutdelningen på SvD.

Läs vad indiska tidningar skrivit om filmens succé på Oscarsgalan.

Det finns de som tycker att filmen faktiskt inte är indisk. Filmstjärnan och parlamentsledamoten Jaya Bachchan är en av dem. Fascineras av läsarnas engagemang. Denna artikel i Times of India har 128 kommentarer. Läs mer.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online