2009-03-04

Från Dr Bombay till Slumdog Millionaire


Lyssna på kulturradion Nya vågen om vad som hände med bilden av Indien mellan Dr Bombay (1998) och Slumdog (2009).

Programpresentation från SR.se:

1998 sjöng den fiktive Dr Bombay om livet som taxichaufför i Calcutta, en karikatyr som upprörde den indiske ambassadören i Sverige, eftersom den byggde på rasistiska stereotyper. Elva år senare vinner filmen Slumdog Millionaire 8 Oscars, bland annat för bästa film. Den utspelar sig i Bombays slum. Har något förändrats i synen på Indien?

I den västerländska kulturen finns den indiska instucken på många platser: från färgglada Krishnabilder och rökelse till kläder, möbler, yogavarianter, restauranger, dieter och diverse vishets- och andlighetsdiscipliner.

Det kollektiva västerländska medvetandet rymmer många bilder av det indiska. Men om vi sållar bland dessa är det svårt att urskilja några enskilda indiska individer. Har indiern blivit en bifigur i västerlandets konsumtion av den indiska kulturen? Antingen en rolig och exotisk sidekick, eller en vis och andlig gestalt som bär inom sig sanningar som ”vi” i väst är för ytliga för att förstå oss på.

I studion Margareta Petersson, professor i litteraturvetenskap, Tobias Hübinette, forskare på Mångkulturellt centrum och Per J Andersson, journalist och författare.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online