2009-03-23

Bortkomna flamingor i Bombay


Varje vinter samlas tusentals flamingos i Sewri Bay i Bombay. Vackra rosa fåglar i en avloppsstinkande bukt.

Fåglarna är i Siddarth Dhanvant Shanghvis roman ”The Lost Flamingoes of Bombay” en metafor för det vackra folket som lockas av megastadens frestelser.

Romanen kretsar kring fyra övre medelklassindier. En homosexuell pianist som slagit igenom för tidigt. En ung fotograf som har en relation i smyg med en äldre gift kvinna. Och en Bollywooddiva som blir mördad, vilket anspelar på ett känt rättsrötefall där sonen till en hög Kongresspartipolitiker frikändes, trots vittnen, för mordet på fotomodellen Jessica Lal på en nattklubb i Delhi 1999. Sju år senare togs fallet upp igen efter att tidskriften Tehelka och tv-bolaget NDTV drivit fallet hårt. Förövaren dömdes i december 2006 för mord.

Ett tjusigare Indien än det som skildras i ”Slumdog Millionaire” och Bookerprisvinnaren ”The White Tiger”. Samtidigt ett Indien där allt inte står rätt till.

Shanghvi, född 1977, säger i en intervju att raseriet som fanns hos självständighetsrörelsen mot britterna har återvänt.

Upprördheten har resulterat i flera nya spännande romaner, men också i ökat politiskt engagemang inför valet senare i vår.


Publicerad i DN Boklördag 21 mars.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online