2009-03-06

Kongresspartiet vinner, enligt Times of India


I världens största val med över 700 miljoner röstberättigade, 800 000 vallokaler och 4 miljoner valarbetare röstar man på vissa håll helt digitalt och papperslöst, på andra håll med traditionella valsedlar som transporterats till avlägsna vallokaler på ryggen av en dromedar eller en elefant.

Times of Indias journalister har fått rösta hur de tror att valet kommer att gå utifrån deras bedömning av opinionsläget i landet.

De trodde att den Kongresspartiledda alliansen (UPA) kommer att få 201 platser i Lok Sabha (parlamentets underhus) mot 195 för oppositionsalliansen (NDA) som leds av hindunationalistiska BJP.

Den tredje alliansen (Third Front) - som består av många små partier inklusive kommunisterna - kan bli vågmästare. Enligt Times of India får de 82 platser i parlamentet.

Kongresspartiet och Samajwadi Party - som har socialistisk retorik och bas i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh - samtalar just nu om valsamarbete, enligt Economic Times.

Det är dåliga nyheter för ett annat parti med Uttar Pradesh som bas: Bahujan Samaj parti som leds av dalitkvinnan Mayawati.

Mayawati har tidigare sagt att hon kan tänka sig allians med Kongressparetiet - och gärna själv knipa premiärministerposten.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online