2009-03-21

Ansvarsfull turism


Jag är på Skandinaviens största turistmässa, Tur, i Göteborg, och snappar upp två indiska positiva nyheter.

Befria turisterna från all inclusive-hotell och överexploaterade badorter. Släpp ut dem i verkligheten!

I Indien finns de som försöker. Chefen för Indiska turistbyrån i Amsterdam, Manas Ranjan Pattanaik, berättar om ett spännande projekt. 36 byar över hela landet har fått extra pengar för att förbättra infrastrukturen för att kunna ta emot turister. Det handlar inte om artificiella upplevelse-miljöer, utan riktiga byar där turisterna är gäster.

Pengarna kommer från indiska turistdepartementet (5 miljoner rupier) och FN:s utvecklingsfond UNDP (2 miljoner rupier).

Tanken är att byarna ska visa upp allt från sina sedvanor till hantverk och konst och på så sätt också få ekonomiska incitament för att bevara traditioner.

Satsningen på by-Indien presenteras på Explore Rural Indias hemsida.

I Kerala Tourisms monter (första gången någonsin de deltar i skandinavisk resemässa) träffade jag Gopinath Parayil från Nilaflodens dalgång i mellersta Kerala. Nilafloden är idag en före detta flod, uttorkad och förödd av människans utnyttjande av naturen.

Det sporrade Gopinath att dra igång ideella organisationen Nila Foundation och turistföretaget Blue Yonder. En del av vinsten från den senare går direkt till den förra.

Tanken är att turisternas närvaro ska få folk i området att bevara konstformer och musiktraditioner som är på utdöende och öka medvetenehteten kring oöm exploatering av naturresrurser.

Gopinaths turism för bevarande av traditioner-idé har nu spritts. Idag har han liknande projekt i Karnataka, Rajastahn, Sikkim och i Spitidalen, där många tibetaner bor.

Läs mer på Nila Foundations och Blue Yonders hemsidor.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Jag har precis läst din bok "moderna indien", den var jätte bra. Sen så hittade jag hit av en slump och jag blev så glad. Jätte intressanta artiklar och roliga att läsa.

Per J Andersson sa...

Hej Jenny,
Va kul att du gillar det jag skrivit. Blir jag glad av att höra!

Leta i Indien Online