2009-03-13

Kommunisterna kan bli vågmästare


Parlamentsvalet i Indien står fram för allt mellan:

1. En allians som leds av Kongresspartiet som är sekulariserat, har rötterna i självständighetsrörelsen, och...

2. En allians som leds av Bharatiya Janata Party (BJP), som är hindunationalistiskt, men med åren allt mer moderat.

Nu har det tredje alternativet tagit form. Third Front som de kallar sig presenterade igår vilka som ingår och hur de ska samarbeta. Tredje fronten består nu av nio partier som idag har 70 av parlamentets 543 mandat, det vill säga cirka 13 procent av platserna.

Största parti i tredje fronten är Communist Party of India (Marxist), ett på papperet gammelkommunistiskt, doktrinärt men i praktiken ett företagarvänligt och mycket pragmatiskt parti.

Målet är att också få med Bahujan Samaj Party (BSP), ett parti med stark dalitidentitet och bas i delstaten Uttar Pradesh, och Biju Janata Dal (BJD), som idag regerar i delstaten Orissa.

Trots att tredje fronten är mycket mindre än de andra två allianserna kan den spela en stor roll i valet. Blir det lika jämnt mellan Kongresspartiet och BJP som i förra valet kan fronten helt enkelt bli vågmästare.

Vad blir det då för politik om tredje fronten får regeringsmakten?

Eftersom kommunisterna dominerar tror många att det innebär stopp för ekonomisk liberalisering, att tullmurar börjar höjas igen, och att det åter blir svårare för utländska företag att äga indiska företag.

Kort sagt: en återgång till den protektionism som kännetecknade indisk politik 1947-1991.

Å andra sidan talar erfarenheterna från de kommunistpartistyrda delstaterna Västbengalen och Kerala för att även tredje fronten blir en regering som näringslivet kan krama. I de delstaterna har kommunisterna gjort sig kända för att vara positiv till allt från ekonomiska frizoner (Västbengalen) för stora utländska och indiska företag till rejäla satsningar på IT-infrastruktur åt småföretag (Kerala).

Kommunisterna var dessutom fram till sommaren 2008 stödparti till Kongresspartiet i parlamentet i New Delhi - och stödde det mesta av regeringens politik. Men till slut hoppade kommunisterna av samarbetet, eftersom man vägrade acceptera avtalet om kärnkraftssamarbete mellan Indien och USA.

- Indien behöver alternativ till de två stora etablerade, nationella partierna, säger Chandrababu Naidu, ordförande i Third Front-partnern Telegu Desam Party, ett regionalt parti med sin väljarbas i delstaten Andhra Pradesh.

- Kongresspartiet är korrupt och BJP är chauvinistiskt. Vad är det för alternativ? fortsätter han, enligt Reuters.

Valrörelsen kommer förmodligen att bjuda på flera försök från de två huvudallianserna att locka över partier från Third Front till sig.

Första valdagen är 16 april och sista 13 maj. Rösterna räknas 16 maj.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online