2009-03-30

Varun Gandhi fängslad


Indira Gandhis barnbarn och familjen Nerhu-Gandhis svarta får, Varun Gandhi, har häktats för att han hetsar fram religiösa motsättningar under valkampanjen.

Varun Gandhi har trotsat resten av familjen och engagerat sig i hindunationalistiska partiet BJP, huvudmotståndaren till den regerande alliansen som leds av Kongresspartiet.

Varun sitter nu inlåst i fängelset i staden Pilibhit i delstaten Uttar Pradesh, där han greps i lördags. Det var i Pilibhit som Varun Gandhi 6 och 8 mars höll de flammande valtalen som hetsade mot muslimer (bland annat sa han att muslimer som hotar hinduer borde få händerna avhuggna) och som filmades och sändes av indisk tv (se blogginlägget här nedanför).

Det är myndigheterna i Uttar Pradesh som tagit till storsläggan i form av federala National Security Act (NSA) för att komma åt Varun Gandhi. Enligt lagen kan han hållas häktad i upp till ett år, vilket inte är särskilt troligt blir fallet denna gång. Förmodligen kommer han ut i frihet ganska snabbt.

Hets mot religionsanhängare behandlas ofta strängt av myndigheterna, med all rätt.

Den destruktiva kraften hos en förorättad religiös grupp är inte att leka med.

Tidigare har exempelvis filmer under en period inte fått visas för att de befaras röra upp heta känslor bland hinduer, muslimer eller kristna, vilket jag senast skrev om i december 2007. Då skrev jag att ryggmärgsrelfelexen är: kapitulera inte för hot om våld. Men att eftertanken snarare är: Äventyra inte folks liv, som i förlängningen skulle kunna äventyra grundvalen för fungerande demokrati och yttrandefrihet.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online