2009-04-20

"Hur många har besökt en toalett i slummen?"


I måndags kväll samlades hundratals människor på gräsmattan mellan höghusen i välbärgade Bombay-stadsdelen Malabar Hill för att lyssna till sina kandidater.

- Bombays medelklass är apolitisk. Men 26/11 (dagen då terrorattacken inleddes) var en katalysator. Nu har folk insett att alla måste engagera sig om vi ska få bättre politiker, säger Padmini Mirchandana, samordnare för Agni, Aktionsgruppen för bättre styre och sammanhållning.

Milind Deora, son till en minister i federala regeringen, valdes i förra valet in i parlamentet för Kongresspartiet. Han är idag 33 år och därmed Indiens yngsta parlamentsledamot. För att bli omvald har han bland annat tagit hjälp av Bollywoodstjärnan Salman Khan.

– Ett viktigt medel för att ha bättre koll på politiker är Indiens nya lag om rätt till insyn i myndighetsarbetet som jag varit med om att driva igenom. Lagen fungerar som ett vapen mot korruption och ineffektivitet, säger han innan han går upp på scenen för att hålla sitt anförande.

Men en av hans motkandidater, före detta ABN-Amro-bankchefen Mira Sanyal (oberoende kandidat), är skeptiskt.

– Trafiken ökar och slummen växer, men inget görs. Mer än hälften av Bombays befolkning bor i slum eller på trottoarer. Hur många av er har besökt en offentlig toalett i slummen? Hur många av har gått upp halv fyra på morgonen för att stå i kö för att hämta vatten? frågade hon den välklädda medelklasspubliken.

2 kommentarer:

Yogi Bear sa...

Eh, vad är Mira Sanyal skeptisk till, att ökad insyn i myndighetsarbetet ska ge bättre offentliga toaletter? och varför skulle medelklassens politiska uppvaknande innebära att slumens sanitära angelägenheter lyfts fram indisk medelklass är inte speciellt annorlunda än svensk, amerikansk eller tysk. Sitter svensk medelklass och bekymrar sig om Rosengård? Fjant...

Per J Andersson sa...

Det Mira Sanyal är skeptisk till är förstås tron på att politikerna överhuvudtaget ska leverera - och t ex göra nåt åt Bombays bostadssituation.

Och allt kan inte relativiseras. Bara för att svensk medelklass inte bryr sig om Rosengård kan man inte tycka att det är ok att acceptera Bombays slum.

Leta i Indien Online