2009-04-15

Rösta för Indien, säger Ankit på Café Leopold


Café Leopold i Colaba i södra Bombay öppnade dörrarna första gången 1871. De senaste 25 åren har jag gått dit vid varenda Bombaybesök.

Då på 80-talet bestod gästerna av hälften västerländska backpackers och hälften nyrika östafrikaner i fotsida dräkter och oljerika gulfaraber i lika fotsida dräkter.

Idag är en majoritet av gästerna bombaybor och de har inte fotsida dräkter, utan t-shirt och jeans, typ.

26 november 2008 sköt de tio pakistanska attentatsmännen som attackerade Bombay rakt in på kaféet med sina AK-47:or. Två kypare och ett tjugotal gäster dog. Pratade med en kypare som överlevda tack vare att han serverade i baren på övervåningen.

Hade igår möte med två unga killar på Leopold. Vi pratade om valet.

– Terrordådet var en väckarklocka. Nu inser medelklassen att politik berör dem. Bara om vi väljer bra ledare kan vi få förändring, sa 22-åriga Ankit Shrivastava, IT-ingenjör och initiativtagare till Vote India, en internetbaserad gräsrotsrörelse som vill få medelklasseen att engagera sig politiskt.

Han och kollegan Nimish Inamdar tittade storögt på kulhålen i väggarna och glasrutorna som ägarna låtit vara kvar för att påminna om den fasansfulla kvällen.

- Jag hade hoppats att Gregory David Roberts skulle vara här, sa Nimish. jag älskade hans bok (Shantaram).

– Tänk! fortsatte han, nu sitter vi där på kaféet som skildras i boken!

Ankit tittade skeptiskt på Nimish sopm satt och himlade med ögonen, drack en klunk fresh lime soda och tog över, välartikulerat:

– En perfekt regering är en illusion. Det kan vi aldrig få. Men bara om vi öppnar ögon och intresserar oss för politik kan vi få de goda politiker vi så desperat behöver.

Vote India använder modern teknik för att göra valet överskådligt för den unga apolitiska medelklassen. Sms-utskick och filmer på You Tube med uppmaningar att gå och rösta och en sajt där Google Earth används tillsammans med egenutvecklad programvara så att väljarna kan klicka sig fram till sin valkrets och se sina kandidater.

Här Vote Indias valfilm:

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online