2009-04-27

Indiska valet - tre glimtar


Tre glimtar från valrörelsens Indien. Valet började 16 april och avslutas 13 maj. Nu på torsdag röstar bland annat Bombayborna.

1. Regional politik. M Karunanidhi, högste minister i delstaten Tamil Nadu, påbörjade häromdagen en fasta i protest mot regeringen i grannlandet Sri Lanka, som inte vill gå med på vapenvila i konflikten med tamilernas gerilla LTTE. Två andra ministrar i delstatsregeringen fastar också i protest.

Karunanidhi förträder det regionala partiet Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) som i dag är en allierad till Kongresspartiet på nationell nivå.

För befolkningen i Tamil Nadu är konflikten på Sri Lanka oerhört känslosam och politiskt het, eftersom gerillan säger sig företräda en minoritet av tamiler, samma etniska och lingvistiska grupp som dominerar i Tamil Nadu.

2. Kommunisterna. Indiens kommunist- och vänsterpartier kommer inte att lansera någon premiärministerkandidat förrän rösterna räknats och valresultatet offentliggjorts, enligt Prakash Karat, ordförande i Communist Party of India (Marxist).

Vänstern vill då lansera en kandidat som sitter i underhuset, Lok Sabha, och inte Kongresspartiets kandidat, Manmohan Sing, som sitter i överhuset, Raja Sabha.

Trix och rävspel. I slutänden tror jag att vänstern, som hoppade av samarbetet med Kongresspartiet i juli förra året i protest mot kärnkraftsavtalet med USA, återvänder till sina gamla bundsförvanter.

3. Kongresspartiet behöver stöd.
Sharad Pawar, ordförande i Nationalist Congress Party, ett av Kongresspartiets allianspartier, sa häromdagen att regerande Kongresspartiet kommer att behöva stöd från såväl kommunistpartierna som regionala partier för att kunna forma en regeringsduglig koalition/allians, samma slutsats som de flesta valanalytiker redan kommit fram till.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online