2009-04-01

Rahul Gandhi kritiserar fokus på marknadsliberalism


Familjen Nehru-Gandhis gunstling och dynastiarvtagare, Rahul Gandhi, har gett sig in i valrörelsen för den rörelse som varit hans släkts "familjeföretag" sedan 1800-talet, Kongresspartiet.

I sitt första valtal i årets valrörelse kritiserade Rahul oppositionspartiet BJP för att fokusera för mycket på ekonomisk tillväxt och marknadsliberala reformer.

- Om du beger dig till en by och frågar vad "Shining India" (framstegsvänlig, optimistisk slogan formulerad av BJP när de regerade 1998-2004) betyder fattar byborna inte vad du pratar om, sa Rahul i talet som han höll i Maharashtra häromdagen.

- Detta tänkande är för rika människor. De kämpar för privatisering, de kämpar för aktiebörsen, men deras (kamp) berör aldrig er verklighet, sa han till sina samlade supportrar.

Indien har världens yngsta väljare och världens äldsta ledare. De två premiärministerkandidaterna - Singh för Kongresspartiet och Advani för BJP - är runt 80 år.

Det är ett mysterium varför inte Kongresspartiet pensionerar den seriösa, kompetenta men ack så åldersstigna Manmohan Singh och satsar på Rahul, som är ungdomen själv, bara 38 år.

Tids nog blir Rahul premiärminister, men det verkar alltså dröja till tidigast nästa regeringsskifte, troligtvis vid nästa nationella val 2014.

Men vapnet Rahul tänker i vilket fall användas för att entusiasmera folket på en omfattande valturné som härmed dragit gång. Fortfarande ses medlemmar från familjen Nehru-Gandhi bland många indier, särskilt fattiga och outbildade, som trygga faderliga-moderliga gestalter, poch genom sin upphöjdhet och status värdiga att styra jättelandet.

1 kommentar:

Sanjay sa...

Alla eventuella problem man kan ha med BJP är fullständigt bortblåsta så fort någon ur den vedervärdiga Nehru-Gandhi familjen visarsitt äckliga tryne. Vänskapen med Indira Gandhi var en skamfläck för den ryggradslöse Olof Palme. Fy fan!

Leta i Indien Online