2009-04-15

Nu drar valet i Inden igång

Se Kongresspartiets valvideo som just nu går i indisk tv.

Låten ni hör är förstås Jai Ho från Slumdog Millionaire som partiet köpt från kompositören A R Rhaman för 1,6 miljoner kronor.

I morgon torsdag börjar valet i världens största demokrati. Det avslutas med en femte valdag 13 maj och 2 juni ska det nya parlamnetet samlas.

Årets indiska val är med tanke på de 714 miljoner valberättigade, av vilka runt 60 procent förväntas rösta, världens största demokratiska övning någonsin.

Världsrekpord således, även om det finns många invändningar: indisk dynastipolitik, politiker med kriminell bakgrund etc. Återkommer om det.

Tills vidare: Jai Ho!

2 kommentarer:

Gunilla sa...

Hej Per
Förstår inte så mkt av Indisk politik. Men jag läste i HD idag ( och klippte ur) Kul att få lite insikt om Indien. Jag har läst dina böcker om det Moderna o Elefanen som dansade. Mkt bra för mig som rest lite i Indien

jansjunnessonrao sa...

hej Per,
jag lyssnade på al Jazeera, BBc och Sr igår och tänk- alla gjorde samma sak ! De tog antingen en bil 100 km ut från delhi till en liten by eller stannade bilen vid en rickshaw och frågade närmaste person på gatan/ byn om valet. Personen som var outbildad, inte kunde engelska och fattig sade att hon/han sket i valet och alla politker var korrupta. Men de skulle rösta i alla fall. kanske.

gör ngt mer! Intevjua Paranjoy Guha Thakurta på http://schoolofconvergence.com/ han var visserligen på al jazera i förrgår men har mer att säg aom den tredje fronten. skrev en bok 2004 divided vi stand.

bara inte denna vinkel med kontraster fattig/rik, stad/landsbygd. Urrk. Kul att du är där,hälsa Sanjit om ni ses igen.
Sjunne

Leta i Indien Online