2009-04-10

Pyssch, pysch! Ljudet av en miljörevolution


Delhi. Knappt en vecka före första valdagen. Det är egentligen inte här allt händer just nu. De flesta av de högsta politikerna är ute på valkampanjresa i landet.

Men i medierna är det fullt pådrag. De indiska tv-kanalerna rullar om och igen Indiens "Shoe-gate", som handlade om en sikhisk journalist som kastade sin sko på inrikesminister Chidambaran för att han uttryckt sig klumpigt om massakern på hundratals sikher i Delhi hösten 1984 (en rasande "hämnd" för att Indira Gandhi mördats av sina sikhiska livvakter).

Frågan som fick skokastaren att ilskna till handlade om en parlamentsledamot som i en polisutredning sent om sider rentvåtts från inblandning i massakern på sikher för 25 år sedan.

Det finns så många andra mer akuella frågor. Och de ges stort utrymme i nyhetsveckotidningarna Outlook och India Today. Men ser man på tv blir man galen: filmsnutten med den där flygande skon körs om och om igen. Och idag har ytterligare en sko kastats - denna gång av en åhörare på ett offentligt valmöte mot en av politikerna på podiet...

Jag är trött på flygande skor.

Jag flänger Dedlhi runt, upp och ner för boulevader, in och ut ur rondeller i de hexagonformade gatunätet. Man vet aldrig var man är.

Flängde till Tughlakabadh Institional Area och pratade med Sunita Narain på Centre for Science and Environment. Hon och hennes center pratar nu om att förbjuda privatbilism i storstäder och en massiv satsning på kollektivtrafik, som i Singapore.

Larviga extrema krav som ändå aldrig förverkligas?

Nej, jag tror inte det. Sunita Narain – som också sitter i svenska regeringens internationella kommission för klimatförändring – vet att radikala miljökrav kan förverkligas.

I slutet av 1990-talet startade hennes miljöcenter en rättsprocess i Indiens Högsta domstol som ledde till att alla fordon äldre än 15 år förbjöds i huvudstaden och att 100|000 taxibilar, mopedrikshor, bussar och lastbilar nu körs på naturgas.

Ingen annanstans i världen har ett sånt stort miljöprojekt genomförts när det gäller fordonstrafik.

Rikshan jag åker i, alla rikshor som surrar fram, går på naturgas. Och chauffören kör in till naturgasmackarna, där de inte ens säljer bensin. Pysch, pysch, låter det när personalen ansluter och tar bort sladdklämman från rikshornas, bussarnas och billarnas gastankar.

Pysch, pysch! Ljudet av ev miljörevolution.

Men privatbilarna måste ännu inte köra på gas och de blir ständigt dramatiskt fler. Igår började världens billigaste bil, Tata Nano, säljas, vilket borgar för ännu fler bilar... Sunita Narain står på sig:

– Nästa stora språng är att helt gör sig av med personbilar i städerna och förlita sig på kollektivtrafik, även om det känns lika omöjligt idag som förbudet mot bensin och diesel framstod då.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online