2009-04-12

Indiska nutida dynastier


Var med på valkampanj häromdagen. Parlamentsledamoten för Kongresspartiet Sandip Dixit hoppas bli omvald och turnerade runt i sin valkrets i östra Delhi för att träffa väljare.

- Dixit, Dixit, Dixit, skanderade supportrarna som kommit för att få en glimt av sin kandidat.

Han höll inga tal. Han anser att han inte är någon vidare talare. Åkte bara runt och hälsade på väljare och fick blomsterkransar runt halsen i utbyte.

Jag hängde med i kampanjbilen. Jag i baksätet med partifunktionärerna, Sandip Dixit i framsätet ätande puffat ris och nötter.

- Valet står mellan fortsatt sekularisering, som vi står för, och hindutva (hinduiskt-religiöst inflytande i politiken), sa han medan kampanjbilen körde över floden Jamuna.

Vi körde hem till hans mamma, Sheila Dixit, chefsminister i Unionsterritoriet Delhi, i hennes palatsliknande officiella bostad och kontor.

Sandip var stressad och ofokuserad. Kändes inte som den öppna, nya, moderna, kommunikativa politiker jag skulle vilja rösta på. Han ses som en ung kraft trots att han är 44. Han ses som nåt nytt och fräscht trots att han är son till en av Kongresspartiets mest kända politiker.

Dynastipolitiken är mer regel än undantag i Kongresspartiet. Praktiskt taget varenda parlamentsledamot under 50 år är son eller dotter till en berömd politiker.

I fredagskväll satt jag med med min vän Sanjit Das och några av hans polare, drack öl och pratade om unga lovande politiker. Varenda exempel de tog upp var son/dotter till den och den - politiker, före detta maharajor, Bollywoodskådisar, elitsläkter. Gandhi förstås, men också Deora, Pilot, Dutt etc.

Symptomatiskt nog består Kongresspartiets valfilm, vackert och snabbt filmad, nästan Danny Boyle-feeling, och akompanjerad avfilmens hitlåt "Jai Ho" (som partiet köpt rättigheterna till av A A Rahman för 1,6 miljoner kronor) av gamla klipp på Rajiv och Indira Gandhi varvade med bilder på gröna risfält och prydliga kontor med datorer.

Som om sossarnas valvideo skulle klippa in 25-30 år gamla bilder på Olof Palme Kjell-Olof Feldt och låta allt akompanjeras av BWO:s senaste eurodisko-hit.

2 kommentarer:

Eva sa...

Ja det känns lite tröstlöst tycker jag.
Hur är det med dom som ställer upp "independent" t.ex:
Meera Sanyal,
Shashi Tharoor,
Mallika Sarabhai.

Anonym sa...

CPI är på väg att förlora i Västbengalen för första gången på 30 år, det är allt annat än tröstlöst.

Leta i Indien Online