2010-02-26

Högkunjuktur för extremister


TERRORATTENTATET I PUNE i februari, i Bombay i november 2008 och alla andra bomber som islamister smällt i Indien senaste 10-15 åren ... vem drar nytta av all denna förstörelse och död?

Jo, alla hinduer och muslimer som har en chauvinsitsik poltisk agenda förstås!

Islamistisk terror i Indien föddes 6 december 1992. Då raserade hinduaktivister - hetsade av L K Advani i hindunationalistiska partiet BJP - den gamla Babrimoskén i Ayodhya.

Det historiska motivet var att muslimska moguler på 1520-talet rivit ett Ramatempel, mytifierat i eposet Ramayana, för att bygga den förhatliga Babrimoskén.

DENNA BABRIMOSKÉ REV hinduaktivisterna praktiskt taget tegelsten för tegelsten med sina egna händer. Målet var att bygga upp det gamla Ramatemplet igen.

Men myndigheterna, som först låtit det hela ske utan att ingripa, satte plötsligt stopp. Ännu har inget Ramatempel byggts.

Men moskérivningen har utlöst kravaller mellan hinduer och muslimer och urskiljningslöst dödande av oskyldiga muslimer i Bombay vintern 1992-93 och i Gujarat 2002.

DE ISLAMISTISKA TERRORISTERNAS
syfte med de senaste årens bomber är: 1) hämnd för dödandet av muslimerna 1992-93 och 2002 och 2) ett försök att stoppa fredsprocessen mellan Indien och Pakistan, eftersom de själva tjänar mer på högspänning än på avspänning och 3) difusa religiösa-politiska skäl som brukar sammanfattas med termen jihad.

Men det är kanske ändå indiska politiker som Bal Thackeray (Shiv Sena) och L K Advani och Narendra Modi (BJP) plus alla extremister i RSS, Världshindurådet och dess ungdomsorganisation Bajrang Dal - och en massa andra hinduiskt färgade högerorganisationer - som tjänat mest på terrorn. Utan islamism skulle de tyna bort. Med islamism får de supportrar, motiv, näring.

FÖRLORARNA: DE SEKULARISERADE, de framstegssträvande, de fredsivrande, de politiskt sansade och mogna, de som hellre strävar än bråkar.

Kort sagt: 90 procent eller mer av av folket.

1 kommentar:

Yogi Bear sa...

Detta var nog det absolut dummaste inlägg jag någonsin läst. Hinduer och Muslimer har en lång och ganska blodig historia tillsammans som sträcker sig ett antal hundra år tillbaka.

Att islamisk terror i Indien skulle ha börjat med Babri Masjid borde för all framtid diskvalificera dig från att skriva om Indien.

Upptrappningen i J&K började mig veterligen 1988/89. Men jag tänker inte vara i närheten av lika korkad som dig och hävda att detta skulle ha varit anledningen till rivningen av Babri Masjid, fast det är exakt så banal din argumentations kedja är.

Även om delningen av Indien 1947 knappast var första konflikten mellan Hinduer och Muslimer, så är det ju knappast en slump att LK Advani föddes i Karachi och tillhörde de hinduer som fick fly vid partitionen. Det är ju inte heller en slump att dessa hinduer vare sig de flydde från Pakistanska Punjab eller Pakistanska Bengalen också allra starkast velat hävda att den indiska identiteten bör vara hinduisk och inte sekulär, på samma sätt som Pakistansk är en islamisk stat.

Nu kan man ju som Per J Andersson bortse från allt detta och låtsas att 1992 fick ett gäng galenpannor för sig att Lord Rams tempel skulle återuppföras. Men bakgrunden till konflikten är ju som sagt lite mer komplicerad än så.

Inte heller så är det ju speciellt kontroversiellt att upptrappningen på 80-talet i J&K hade sitt ursprung i Pakistan eller att Dawood Ibrahim ledaren bakom attacken 1993 numera sitter och häckar i Pakistan eller 2008 års förövare var utsända av LeT som har sitt tillhåll i Pakistan. Men ändå skulle alltså dessa attacker vara hämnd för Babri Masjid och Gujarat.

Men ok då, den 6:e November 1992 börjar konflikten mellan hinduer och muslimer i Indien. Före detta hade inga civila hinduer eller muslimer blivit attackerade. Attans, får man säga!

Leta i Indien Online