2010-02-10

Navifolket från filmen Avatar bor i Orissa


Planeten Pandora, dess invånare navi och bolaget RDA som - mot lokalbefolkningens vilja - vill utvinna mineralen unobtanium ...

Allt detta finns på riktigt.

På jorden.

I Indien.

I delstaten Orissa.

Förebilden för navifolket heter dongria kondh, lever i södra delen av den östliga indiska delstaten Orissa och brukar beskrivas som en av världens mest ursprungliga - tidigare sa man primitiva - folkgrupper/stamfolk.

De lever med en uppsättning trosuppfattningar och filosfier som går ut på att vattendrag, mark, träd - ja, hela naturen är helig, vilket inte är så ovanligt bland så kallade naturfolk.

Niyamgiri-bergen är heliga, floderna Vansdahara och Nagavali är heliga, liksom flera färskvattenkällor i området. Inte så konstigt: de lever i samklang med denna miljö, är beroende av att ekosystemen hålls intakta.

Verkligens motsvarighet till filmens RDA heter Vedanta Resources och mineralen de vill utvinna är förstås inte unobtanium, utan bauxit.

Dongria kondh-folket slåss med näbbar och klor, men utan beridna jättefåglar, mot gruvföretaget som vill skövla deras heliga mark för att tvinna det åtråvärda bauxitet, som man utvinner aluminium, koppar och järn ur.

Dessutom heter filmen Avatar som är den gängse beteckningen på inkarnationer/uppenbarelseformer av gudar inom de indiska religionerna.

Jag gissar att James Cameron läst indiska tidningar innan han skrev manus.

Dongria kondh-folket har tänkt likadant, och vädjar nu till James Cameron om hjälp i sin kamp mot Vedanta Resources. Läs mer i The Guardian!

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online