2010-02-21

Indisk tonårssex


Har indiska ungdomar sex innan de gifter sig?

Än så länge har indiska skolor ingen undervisning i sex- och samlevnad, men det är på förslag. Det hindrar inte ungdomarna att ta saken i egna händer i kyska Indien med sina starka familjevärden och tabu mot pussar och kramar på offentlig plats.

Vågar man ha föräktenskaplig sex i ett land där till och med gifta par kan åtalas för obscenitet för att offentligt ha kysst varandra?

15 procent av alla ogifta indiska killar och 4 procent av tjejerna i åldern 15-24 år har haft sex, enligt en undersökning från Population Council och International Institute of Population Sciences som bygger på 51.000 intervjuer med unga indier.

Inte så farligt, sett ur ett kyskt och konservativt perspektiv. Det är ju låga procentsiffror. I väst borde siffrorna ligga runt 80-90 procent.

Men vad som indiska tidningar beskriver som chockerande är att av den lilla andel tjejer som haft föräktenskaplig sex har en fjärdedel haft det innan de fyllt 15 år. Bara bara en tiondel av killarna hade sexdebuterat innan de fyllt 15.

Dessutom är föraktenskaplig sex vanligare på landsbygden än i städerna. 6 procent av landsbygdstonåringarna gjorde sexdebut för 18 år, mot bara 1 procent i städerna.

- Bara 37 procent av av alla unga män och 45 procent av de unga kvinnorna vet att man kan bli med barn första gången man har sex, sa Indiens hälsominister Ghulam Nabi Azad i samband med att studien presenterades.

Hur långt efter får Indien vara när det gäller medvetenhet om hur allt hänger ihop? Sex- och samlevnadsundervisning i indiska skolor är verkligen på tiden.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online