2010-02-28

Hoppfullt i Sri Lanka


Jag når toppen kvart i sex på morgonen. Går in i templet byggt kring Sri Pada, det heliga fotavtrycket av Budda i berget, som övervakas av tempeltjänare klädda i långa mörkblå yllerockar av armémodell.

En nedsänkning i berget, format som en fot, men en jättes fot, 1,80 meter långt, nästan en meter brett. Om Budda klev in i evigheten här så hade han på äldre dagar växt ordentligt.

Nedsänkningen är inklätt med tyg, runtomkring ljuslila heliga lotusblommor.

Längs muren som omringar templet står vi, 30-40 utländska turister och ett hundratal srilankeser och spanar mot horisonten i öster.

Jag befinner mig på toppen av Adams Peak, som också kallas Sri Pada (Det Heliga fotsteget), pilgrimsmålet i Sri Lanka som lockar buddister, hinduer, muslimer och kristna, som här samsas om heligheten.

Bergen är svarta, himlen först svart, sedan djupblå, därefter ljusblå. I glipan mellan bergen och molntäcket flammar det till. Då är klockan tio över sex och ett rött återsken glöder på molnens undersida.

Det ser ut att komma från de mäktiga svarta bergen, vilket gör att hela scenen påminner som när Frodo oroligt tittar upp mot bergen långt borta i fjärran och ser Mordors eld flamma ondskefullt ovanför bergen.


Lyssna på ett studiosamtal med mig i P1-programmet Människor och Tro om Adams Peak och konflikten på Sri Lanka.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online