Indiens Jack the Ripper är gripen. Det var på tiden. I ett par år har han och hans kumpan härjat i Noida, en snabbt växande sattelitstad utanför New Delhi. Noida, som står för North Ohkla Industrial Development Area, är i den brittiskindiska författaren Hari Kunzrus senaste roman ”Leela.exe” hem för datanörden Arjun M ehta och beskrivs som ett ”kaotiskt virrvarr av fabriker och slum” med ett zonplanerat rutnät och höga hus som uppförts ”i varje tänkbar variant av diskret, billigaste modernism”.
I denna symbol för såväl det nya framgångsrika entreprenörs-Indien som den indiska megastadens svällande slumområden har verklighetens seriemördare lurat in fattiga barn i sitt hus – med den modernistiska adressen Hus D-5, Sektor 31 – och mördat dem. Motivet är ännu okänt. Spekulationerna spänner från kannibalism och sexuell tillfredställelse till organhandel.
Men polisen är den sista att tacka för gripandena. Polisen står tvärtom anklagade för att genom sin nonchalans för fattigfolk ha struntat i att lyssna på föräldrarna som försökt anmäla sina försvunna barn.
Det finns en dålig och en hoppfull nyhet i Noidamorden.
Den dåliga nyheten: Den korrumperade polisen som varje dag året runt över hela subkontinenten agerar som de inflytelserikas lakejer är ett av Indiens stora samhällsproblem. Indiens Jack the Ripper var affärsman, varför ta emot en anmälan från en fattig mot en rik.
Medvetandet om polisens brister är stort, vilket Bollywood sett till att väva intriger kring. Det har producerat otaliga filmer på temat – senast i ”Dum” (hindi för kurage) som handlar om en korrumperad polischef i Bombay som är de onda politikernas bästa vän. Hjälten i filmen – en nyanställd ärlig polis – är den lilla människans bästa vän; det är karlar som han som behövs om Indien ska kunna kalla sig en modern rättsstat och demokrati, framgår det av filmen.
Den hoppfulla nyheten: Plötsligt greps seriemördarna och de nonchalanta poliserna avskedades, plötsligt tillsatte regeringen en utredning och de drabbade familjerna fick hundratusen kronor var i brottsofferhjälp.
Verklighetens hjältar är flera. Utan massiva gatuprotester i Noida (på ett plakat stod det ”Justice delayed is justice denied”) hade inte frågan lyfts till högsta politiska nivå. Tack var att Indien är en demokrati och har Asiens vitalaste och modigaste press kan polisen och lokala myndigheter plötsligt byta fokus. Den som har omvärldens blickar riktade mot sig skärper sig till sitt yttersta för att uppträda anständigt.
I mediemörkret härskar demonerna som vägrar släppa greppet om det hierarkiska förflutna. I medieljuset, där medborgarna framgångsrikt får makten att knäa, ser Indien riktigt modernt ut. Nästan som i en Bollywoodfilms dröm om ett rättvist samhälle.
Publicerad i Dagens Nyheter 15 januari 2007
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar