2008-03-19

Dags att renovera Anjuna Beach


Västerländska post-hippiers ofta drogstinna vinterexil i Anjuna Beach upprör allt fler goaner.

Efter mordet på den unga brittiskan Scarlett Keeling är stämningen dämpad och läget spänt i Anjuna, skriver BBC, som kommenterar läget runt stranden som sedan slutet av sextiotalet varit en poppis tillflyktsort för civilitisations-dropouts.

Medan resten av Goa har genomgått en metamorfos och blivit vallfärdsort för weekendbesökare från Bombay och Bangalore och charterturister från väst har Anjuna behållit sin lättt sunkiga och medvetandevidgande image.

Jag har besökt Anjuna regelbundet sedan 1983. Förändringen har varit enorm i resten av Goa. I Anjuna ser det mesta ut som för 24 år sedan. Senast jag var där hade några svenskar satt upp en skylt utanför huset de hyrde. Det stod "Strandvägen 1, kvarteret Hampan". Kul, men vad säger befolkningen i Anjuna om dessa bortskämda västerlänningar som använder byn som lekplats och verklighetsflykt.

I och för sig borde det vara fritt för alla att experimentera med sitt eget medvetande. Men ...

"Du får inte skada andra, du måste bjuda till, annars får du göra precis som du vill", sjunger poliskonstapel Bastian i Torbjörn Egners Folk och rövare i Kamomilla stad.

Jag tror att drogande västerlänningars livsstil i Anjuna för länge sedan brutit mot regeln "Du får inte skada andra" - även om de själva är övertygade om att de inte gör en fluga förnär.

Det faktum att också allt fler goanska ungdomar fastnar i drogberoende talar ett annat språk.

Nu är kanske Anjunas dagar som en drogliberal tillflyktsort räknade.

Läs BBC:s reportage.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online