2008-03-28

Den amerikanska drömmen lockade indier


Hundra indier som lockats till USA med löfte om guld och gröna skogar har genomfört en marsch till Washington DC för att protestera mot att de utnyttjas som "slavarbetskraft".

Amerikanska rekryterare i Indien fick männen på kroken genom att locka med ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. För 20 000 dollar lovades de ett nytt liv, jobb i USA och framgång och lycka.

Företaget som lockade dem, Signal International registrerat i delstaten Mississippi, nekar till anklagelserna om slavliknande arbetsförhållanden. De anklagar istället rekryteringsfirman, Global Resources, för att ha gett indierna falska löften.

Nyheten, som BBC skriver om idag, påminner skrämmande mycket om handlingen i Hari Kunzrus bok leela.exe - läs den.

Det är en fantastisk, rolig, dråplig och samtidigt allvarlig bok om det öde som mötte Arjun Mehta, datanörd från New Delhis sattelitstad Noida, när han lockades av den amerikanska drömmen och blev virusjägare, om än på assistentnivå, på ett av Silicon Valleys största datorsäkerhetsföretag.

Hans hämnd, närd av kärleken till Bollywoodskådespelaren Leela Zahir, var gruvlig och finurlig. Han förvandlade nämligen henne till jordklotets mest spridda datorvirus, därav bokens titel.

Läs också min artikel om Hari Kunzrus roman och sattelitstaden Noida, publicerad i DN 15 januari 2007 och därefter här på bloggen.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online