2008-03-04

New Delhi smutsigt trots allt


Trots att New Delhi 2002 införde hyfsat rent bränsle (naturgas) i stadens bussar, lastbilar, taxibilar och mopedrikshor - och därmed kraftigt minskat utsläppen av farliga ämnen från motorfordon - räknas staden fortfarande som en av världens smutsigaste huvudstäder, enligt en undersökning som tidskriften Forbes gjort.

New Delhi hamnade på 24:e plats bland världens 25 skitigaste städer, vilket framför allt beror på att stadens flod, Yamuna, är så skitig och på slumområdena som saknar sophantering.

New Delhis borgmästare, Arti Mehra, säger att hon är skeptisk till Forbes mätning, men medger också de stora problem man har med att hålla rent.

- Delhi har en enorm befolkning med miljoner som lever i slumområden och andra områden utan ordnade förhållanden. Uppgiften att sanera och organisera dessa områden är enorm. Vi har en stor uppgift framför oss - och det kommer att tid att få ordning på dessa områden, säger hon till Times of India.

Borgmästaren i Delhi passar på att lova åtgärder för att en effektivare sophantering i staden. Vi får se vad som händer konkret av det löftet - jag hoppas Times of India och andra indiska medier följer upp löftet om ett år.

New Delhi planerar att söka sommar-OS 2020. Ska man vinna den kampen får man sätta fart med såväl social som sanitär upprustning. Med dagens föga hedrande 24:e plats på skitigaste huvudstaden-listan lär det bli svårt, men under har skett förr. Och en ansökan kan ju vara en puff för ett radikalt miljöarbete, om inte annat för fåfängan när världens blickar riktas hit.

En klen tröst: Bombay är skitigare och hamnar på åttonde plats på listan.

Världens allra skitigaste huvudstad? Svar: Baku i Azerbajdzjan. Näst skitigast: Dhaka i Bangaldesh.

Läs Forbes undersökning.

Läs mer om Delhis OS-ansökan .

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online