2008-03-17

Snart slutknarkat i Goa?


Polisen i Goa har genomför att stor razzia mot droghandeln. Fokus har legat på att slå till mot handeln kring stränderna. Med andra ord: där många utländska turister är kunder. Minst 40 langare har gripits.

Hasch, magic muchrooms och andra tyngre droger har varit lätta att få tag på i Goa ända sedan västerländska hippier började vallfärda hit på sjuttiotalet. Idag är dock lejonparten av turisterna respektabel indisk medelklass och västerländska charterturister.

Men en visserligen minskande skara västerlänningar har ändå fortsatt att resa hit för det billiga knarkets skull. Denna skara har för övrigt på sistone bestått av en växande andel israeliska ungdomar.

Det är inte första gången polisen försöker komma åt drogerna i Goa. För snart två år sedan förbjöds de hela-natten-långa rave- och fullmånefester, som förstås var nästen för handel med droger.

Polisens razzia är välkommen, tycker jag. Inte i första hand för att rädda de drogande västerlänningarna, utan för att 1) rädda alla de goanska ungdomar som torskat dit på grund av tillgången på droger och 2) Goas image i omvärlden.

Enligt oficiell statistik dog 61 utländska turister i Goa 2007, de flesta i drogrelaterade händelser.

Det var nog festligt en gång i tiden när det begav sig om man inte överdoserade eller fastnade i beroende.

Men Goas hippierykte - om än i dalande - länns idag mest som ett socialt problem.

Läs också mitt nu årsgamla blogginlägg från Goa om ravefesterna.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Trist. Snart är det polisstat för medelklassen överallt.

Per J Andersson sa...

För min del föredrar jag en aktiv polis och färre droger före det omvända. Tänk på poliskonstapel Bastians sång i Folk och rövare i Kamomilla stad: "Du får inte skada andra, du måste bjuda till, annars får du göra precis som du vill". Om priset för en solnedgångsjoint är tusentals drogberoende indiska ungdomar har du skadat andra.

MP3 e MP4 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Leta i Indien Online