2008-03-26

120 miljoner klimatflyktingar från Sydasien


Ytterligare 75 miljoner bangladeshier och 45 miljoner indier - sammanlagt 120 miljoner människor - kommer att bli hemlösa före år 2100.

De blir Sydasiens nya klimatflyktingar, offren för utsläppen av växthusgaser och dess effekter på klimatet. En katastrof orsakad av hela mänskligheten, men mest av de tidig-industrialiserade länderna i Nordamerika och Europa.

Kort sagt: Indien och Bangladesh får betala det högsta priset för ett problem i huvudsak orsakat av väst. Eller uttryck annorlunda: Syd får lida för Nords synder.

Växthuseffekten får, som jag skrev i min bok Indien - elefanten som började dansa (Bilda 2007), glaciärerna i Himalaya att smälta och rinna ut i havet. Det låglänta deltalandskapet Sundarbans i Västbengalen och kanal- och sjösystemet Backwaters i Kerala, liksom hela grannländerna Bangladesh och Maldiverna, dränks i vattenmassorna. På sikt torkar Nordindiens stora floder ut och Gangesslätten förvandlas till öken.

De flesta kommer att få lämna sina hem på grund av att havsnivån stiger och torka orsakad av sjunkande grundvattennivåer.

Uppskattningen av 120 miljoner klimatflyktingar finns i en ny rapport från Amnesty, som också konstaterar att antalet klimatflyktingar kommer att vara tio gånger fler än flyktingarna efter delningen av Indien i samband med självständigheten 1947.

Idag bor ungefär 130 miljoner människor i Indien, Pakistan och Bangladesh i områden upp till 10 m ö h.

Redan nu finns anledning att oroa sig. Indiens väder - normalt styrt av de regelbundna nordost- (okt-dec) och sydvästmonsunerna (juni-sept) - är på väg att bli mindre förutsägbart.

Både perioder medå ena sidan torka och å andra sidan kraftiga kraftiga cykloner med stora mängder regn har blivit vanligare sedan 70-talet. Samtidigt har Himalayas glaciärer krympt.

120 miljoner sydasiatiska kilamtflyktingar! Var ska de ta vägen? Jo, från lågt belägna Dhaka, Calcutta, Bombay och Madras till högt belägna Delhi, Bangalore and Ahmedabad.

- De här städerna [som redan växer snabbt på grund och upplever snabb ekonomisk tillväxt] måste förbereda sig för att husera enorma mängder migranter från kustområdena, säger författaren till Amnestyrapporten, klimatexperten Sudhir Chella Rajan, enligt BBC.

Inga kommentarer:

Leta i Indien Online